Sari la conținut

Sabotorii ruși și-au intensificat din nou activitatea pe teritoriul țărilor UE

În mai 2024, activitatea diverșiunilor rusești pe teritoriul statelor UE a fost din nou intensificată. Informațiile provenite din spațiul informațional rusesc indică faptul că procuratura română a deschis o anchetă penală împotriva unui cetățean ucrainean, acuzat de trădare și spionaj în favoarea Rusiei timp de mai mult de doi ani. De asemenea, există informații că cetățeanul ucrainean ar fi planificat acțiuni de diversiune asupra obiectivelor infrastructurii critice.

Credibilitatea informațiilor provenite din sursele rusești ridică semne de întrebare, deoarece scopul principal al publicării și răspândirii unor astfel de informații de către mass-media rusești este discreditarea ucrainenilor în ochii partenerilor occidentali.

Operațiunea de informare în acest caz este clasică. Știrea a fost distribuită de Agenția de Știri TASS din Rusia, de unde a fost preluată de alte media și canale de Telegram rusești. Prin aceste surse, știrea ajunge în spațiul informațional ucrainean.

Pe de altă parte, aceasta demonstrează clar eforturile sistematice de destabilizare a statelor occidentale din partea Rusiei. Recent, guvernul polonez a raportat dezvăluirea unei rețele de spioni și diverșiuni care operau la comanda serviciilor speciale rusești. Teritoriile de frontieră, infrastructura critică, depozitele, poligoanele și fabricile de producție a armamentului sunt deosebit de interesante pentru serviciile speciale rusești. În mai multe țări au fost înregistrate atacuri de diversiune și au fost descoperiți agenți ruși.

În mai 2024 au avut loc mai multe incidente în care spioni ruși au fost prezentați pe teritoriul României sub acoperirea statutului de refugiat din Ucraina. Aceasta este menționată în raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), conform informațiilor G4Media.

Spionii Federației Ruse, conform documentelor, s-au infiltrat în rândurile refugiaților ucraineni, deoarece autoritățile românești au avut dificultăți în distingerea celor care fug de război de cei care urmăresc alte scopuri. Au fost înregistrate încercări ale rețelei de spionaj de a obține “date extrem de importante” despre ajutorul pe care România îl acorda Ucrainei. De asemenea, au dorit să obțină informații despre exercițiile militare organizate pe teritoriul românesc.

Raportul conține exemple de campanii de dezinformare, în special despre armata română și liderii țării. În Consiliul Suprem de Apărare a Țării al României au fost observate multe vulnerabilități la care statul a fost supus ca urmare a activității spionilor ruși. Printre acestea se numără creșterea incidentelor militare, atacuri cibernetice din partea Rusiei și sabotajul livrărilor de ajutor în Ucraina.

CSAT este condus de președintele statului, care coordonează politica de apărare a României. În raport sunt detaliate activitățile din 2023, în care sunt descrise în detaliu principalele obiective ale serviciilor speciale “inamice”, în special:

  • încercări de penetrare informațională în organele responsabile de apărare și securitate, cu dezvoltarea acțiunilor pentru obținerea informațiilor de interes;
  • infiltrarea în infrastructurile critice de comunicații și IT;
  • colectarea informațiilor despre măsurile luate de România în contextul războiului din Ucraina, despre exercițiile naționale și multinaționale, despre prezența aliaților pe teritoriul național, despre echipamentele și tehnicile furnizate;
  • subminarea prin dezinformare și propagandă a încrederii românilor în armată și aliați, în factorul de luare a deciziilor și capacitatea instituției militare naționale de a îndeplini misiunile sale, prin acțiuni legate de agresiunea informațională.

De asemenea, nu sunt excluse atacurile sau diversiunile rusești asupra transporturilor militare destinate Ucrainei sau asupra capacităților tehnice și de producție naționale. Printre riscuri se numără atacurile cibernetice de origine rusă.

Trebuie menționat că, odată cu începerea războiului împotriva Ucrainei, Rusia a intensificat recrutarea de potențiali spioni și diverșioniști printre susținătorii săi din Europa de Vest, precum și printre refugiații ucraineni, inclusiv “studenți”. Prin urmare, deținerea unui pașaport ucrainean de către potențiali agenți este destul de naturală în astfel de cazuri și nu este ceva excepțional. De exemplu, în Polonia, s-a raportat despre detenția unor diverșanți care dețineau pașapoarte ucrainene.

De asemenea, este important să înțelegem că Rusia recrutează locuitorii din teritoriile temporar ocupate și “zonele gri”, precum și din așa-numitele DPR/LPR, oferindu-le bani, soluții la problemele de viață și pașaport rusesc. În realitate, acești oameni devin criminali, iar apoi nu mai sunt necesari curatorilor de la Moscova.

Ultima acțiune cu arestarea presupusului “agent ucrainean” în țările vestice a avut loc după summit-ul mondial din Elveția, unde Europa a demonstrat intențiile de a susține în continuare Ucraina. Rusia a recurs la provocări și în timpul summit-ului, când un bombardier rus a încălcat spațiul aerian al Suediei. Evident, Rusia intenționează să desfășoare operațiuni masive sub “steag străin” în Europa.

Scopul este discreditarea guvernului ucrainean, actualizarea conceptului “Ucraina – o țară-terorist”, care a devenit principalul argument al Kremlinului în explicarea atacului terorist de la “Crocus City Hall”. De asemenea, scopul este intimidarea societăților occidentale, presiunea asupra guvernelor și provocarea daunelor infrastructurii critice.

Având în vedere practica bombardamentelor rusești împotriva Ucrainei, Moscova acordă atenție centralelor termoelectrice și hidroelectrice, pe care încearcă să le distrugă în Ucraina. Este important pentru Rusia să intervină în procesele de producție a armamentului, în special a celui destinat Ucrainei.

În plus, marcarea unui “diversionist” ca “ucrainean” prin propagandă rusă vizează provocarea unei explozii de nemulțumire printre refugiații ucraineni din Europa. De asemenea, TASS a raportat recent despre arestarea ucrainenilor cu o cantitate semnificativă de contrabandă. Toate aceste acțiuni necesită o revizuire atentă a doctrinelor de securitate ale statelor occidentale, deoarece atacurile rusești pot deveni și mai masive și provocatoare.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!