Sari la conținut

Salariul minim pentru 24 de luni: unii angajați vor lua cu câțiva lei peste din 2024

Firmele care au angajați plătiți cu salariul minim de cel puțin 24 de luni vor trebui să dea mai mulți bani din 2024, conform unei Ordonanțe de Guvern (OUG 130/2021) care își va face produce efectele de la 1 ianuarie 2024.

Prevederea este: “Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut garantat în plată poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut garantat în plată.

Confom actului normativ menționat, se aplică pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022.”

Așadar, această măsură ar trebui să reducă, în teorie, numărul persoanelor care sunt încadrate cu salariul minim.

Nu se menționează o sumă minimă cu care angajatorul poate mări salariile respectivilor angajați. În teorie, poate fi vorba și despre câțiva lei.

HotNews.ro i-a întrebat pe cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (în 2022) dacă va face ceva în situația în care unii angajatori ar decide să închidă acele contracte de muncă și să deschidă altele noi pe numele angajaților, iar din răspunsul transmis înțelegem că nimic: nu poate aplica sancțiuni. Deci, legal se va putea întâmpla și asta.

Poate vor fi unii angajatori ce vor decide majorarea salariilor cu 1-5-10-50 lei, cât vor, dar alții vor prefera să încheie contractele și să deschidă unele noi. Chiar într-o discuție în cadrul Consiliului Economic și Social (când proiectul de modificare a OUG 130/2021 era la avizare), un expert în resurse umane afirma că asta este soluția pe care multe firme spuneau că vor să o adopte: de închidere și redeschidere a unor alte contracte.

Reamintim că OUG 130/2021 (Ordonanța trenuleț din 2021) a fost adoptată în decembrie și prevede, printre altele, obligația ca pentru angajații plătiți cu salariul minim de cel puțin 24 de luni, acestea să le fie mărite. Ulterior, în cursul aceleiași luni decembrie, au fost modificate prevederile deoarece inițial se aplica din 18 decembrie, dintr-o eroare a autorităților. Tot atunci s-a renunțat la retroactivitate pentru că nu era în regulă din punct de vedere constituțional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!