Țările Uniunii Europene au adoptat luni, după o serie de întârzieri, o politică semnificativă pentru restaurarea naturii, aceasta fiind prima lege ecologică adoptată de la alegerile europarlamentare din acest an. Decizia în consiliul de miniștri a fost strânsă, fiind necesar votul pozitiv al ministrului Mediului din Austria pentru a asigura adoptarea, chiar în contradicție cu poziția cancelarului Karl Nehammer, conform Reuters și Der Standard, conform sursei.
Legea privind restaurarea naturii este una dintre cele mai importante inițiative de mediu ale UE, obligând statele membre să implementeze măsuri pentru refacerea a 20% din teritoriul lor terestru și maritim până în 2030. Miniștrii mediului din statele membre ale UE au susținut această politică într-o reuniune desfășurată la Luxemburg, ceea ce permite acum adoptarea ei ca lege.
Decizia a fost luată după ce Leonore Gewessler, ministrul austriac al Mediului, a trecut peste opoziția partenerilor săi conservatori din coaliție și a promis sprijin pentru această politică, asigurând astfel voturile necesare pentru adoptare.
„Anticipez opoziție în Austria în legătură cu aceasta, dar cred că acum este momentul potrivit să adoptăm această lege”, a declarat Gewessler înainte de vot. Obiectivul politicii UE este să inverseze declinul habitatelor naturale din Europa, dintre care 81% sunt într-o stare de sănătate precară, prin măsuri precum refacerea zonelor umede, care pot absorbi emisiile de CO2.
În plus, legea vizează reducerea sau eliminarea utilizării pesticidelor și îngrășămintelor chimice, promovând în același timp protejarea zonelor sălbatice.