Scenariștii de film și televiziune de la Hollywood vor intra în grevă începând de marți, aruncând Hollywood-ul în criză, în condițiile în care industria de divertisment se confruntă cu schimbări radicale declanșate de expansiunea globală a televiziunii prin streaming, transmite sursa.
Sindicatul scriitorilor din America (Writers Guild of America – WGA) a declanșat prima sa întrerupere a lucrului din ultimii 15 ani, după ce nu a reușit să ajungă la un acord pentru salarii mai mari din partea unor studiouri precum Walt Disney și Netflix.
„Poziția lor inflexibilă în această negociere a trădat dorința de a devaloriza și mai mult profesia de scriitor”, a afirmat WGA într-o declarație.
Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), care îi reprezintă pe Walt Disney, Netflix și alții, a declarat luni seara târziu că a oferit „creșteri generoase ale compensațiilor” în cadrul negocierilor cu WGA.
Cei 11.500 de membri ai WGA le dăduseră liderilor de sindicat puterea de a declanșa o grevă începând de marți, după expirarea actualului contract, în condițiile în care industria de divertisment se confruntă cu un context economic dificil.
Studiourile sunt o presiune financiară
Conglomeratele se află sub presiunea Wall Street pentru a-și face profitabile serviciile de streaming, după ce au investit miliarde de dolari în conținut pentru a atrage abonați.
Ultima grevă a WGA, din 2007 – 2008, a durat 100 de zile. Acțiunea a costat economia californiană aproximativ 2,1 miliarde de dolari, deoarece producțiile au fost oprite, iar scenariștii, actorii și producătorii care au rămas fără loc de muncă au redus cheltuielile.
Producătorii au indicat că sunt pregătiți să își mărească ofertele de salarii mai mari și de drepturi reziduale față de ziua precedentă, dar „nu au fost dispuși să facă acest lucru din cauza magnitudinii altor propuneri care sunt încă pe masă și pe care breasla continuă să insiste”, se arată în comunicatul AMPTP,
Principalele puncte de blocaj, a spus grupul, au fost propunerile care „ar impune unei companii să aibă pentru un program cu un anumit număr de scenariști pentru o anumită perioadă de timp, indiferent dacă este necesar sau nu”.
Pe lângă perturbarea adusă de activitatea de streaming, studiourile se confruntă cu scăderea veniturilor din reclame la televiziune, în condițiile în care audiențele televiziunilor tradiționale se reduc, iar agenții de publicitate merg în altă parte. Pe lângă toate acestea, se profilează și amenințarea unei recesiuni în cea mai mare economie din lume.
Vor salarii mai mari și reguli contra inteligenței artificiale
Scenariștii spun că au avut de suferit din punct de vedere financiar în timpul boom-ului televiziunii prin streaming, în parte din cauza sezoanelor mai scurte și a plăților reziduale mai mici.
Aceștia solicită creșteri salariale și schimbări ale practicilor din industrie despre care spun că îi forțează să lucreze mai mult pentru mai puțini bani.
Jumătate dintre scenariștii de seriale TV lucrează acum la nivelul salariului minim, față de o treime în sezonul 2013-2014, potrivit statisticilor breslei.
Inteligența artificială este o altă problemă la masa negocierilor. WGA dorește măsuri de protecție pentru a împiedica studiourile să folosească inteligența artificială pentru a genera noi scenarii pornind de la munca anterioară a scriitorilor.
De asemenea, scenariștii vor să se asigure că nu li se cere să rescrie proiecte de scenarii create de inteligența artificială.
Multe emisiuni vor fi oprite, este în pericol și sezonul TV de toamnă
Este de așteptat ca emisiunile de seară, precum „The Tonight Show with Jimmy Fallon”, „Last Week Tonight with John Oliver” și „Saturday Night Live”, care folosesc echipe de scenariști pentru a crea glume de actualitate, să oprească imediat producția.
Asta înseamnă că noile episoade nu vor fi disponibile în intervalul lor tradițional de timp la televizor sau pe serviciile de streaming care le pun la dispoziție a doua zi.
Telenovelele și alte emisiuni de peste zi, vor fi probabil perturbate. Mai mult, greva ar putea duce la o amânare a sezonului TV de toamnă.
Redactarea pentru emisiunile de toamnă începe în mod normal în mai sau iunie.
Dacă greva se prelungește, televiziunile își vor umple tot mai mult grilele de programe cu reality-show-uri fără scenariu, emisiuni de știri și reluări.
Este posibil ca Netflix să fie protejat de orice impact imediat datorită orientării sale globale și accesului la facilități de producție din afara SUA.