25 ianuarie 2024 – Oficialii ungari au emis o declarație potrivit căreia Budapesta nu va sta în calea consensului la reuniunea de miercuri a ambasadorilor Uniunii Europene. În cadrul aceleiași reuniuni urmează să fie discutat și acordul privind un pachet de ajutor financiar mai mare, în valoare de 50 de miliarde de euro, la care țara s-a opus anterior. Reuniunea este programată, de asemenea, să ia în considerare un nou model pentru livrările de arme ale Ucrainei.
Crearea noului proiect a devenit necesară deoarece UE nu își respectă angajamentul de a furniza Ucrainei un milion de proiectile de artilerie până în martie, iar finanțarea crucială din partea SUA rămâne blocată în Congres. Între timp, Rusia este înaintea Occidentului în ceea ce privește producția și a primit aproape un milion de obuze din Coreea de Nord. Fondul de ajutor propus ar stabili ratele de rambursare și ar trece de la utilizarea stocurilor de arme existente la cumpărarea de arme noi prin contracte de achiziții comune.
Săptămâna trecută, brațul de politică externă al blocului a prezentat o propunere de modernizare a fondului actual, cunoscut sub numele de Facilitatea europeană pentru pace, a relatat anterior agenția de știri Bloomberg. Însă problema unui nou proiect de compensare nu este atât de clară, deoarece persistă dezacorduri între statele membre. Unele țări doresc ca fondul să fie mai flexibil în ceea ce privește cumpărarea de arme produse în afara UE, în timp ce altele vor ca tranziția sa de la stocurile de arme să fie mai graduală.
Dar Ungaria, ca întotdeauna, și-a menținut o poziție ambiguă. Țara continuă să blocheze cea mai recentă tranșă de 500 de milioane de euro de la Fondul european pentru pace. Ministrul de externe Peter Szijjarto a declarat deja că lucrurile s-ar putea schimba luni, în funcție de rezultatul unei întâlniri cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba. Discuțiile au durat șase ore și 10 minute. În timpul unui briefing care a urmat întâlnirii de la Uzhgorod, în special, Szijjártó a evitat un răspuns direct la întrebarea dacă Ungaria este pregătită să își schimbe poziția în această chestiune, menționând că “nu este o chestiune bilaterală, deci nu va fi discutată aici, ci la Bruxelles”.
Ministrul ungar de externe a mai spus că partea ungară a formulat solicitări în 11 puncte către Ucraina privind drepturile minorităților naționale. În special, țara cere părții ucrainene să restituie minorității naționale drepturile de care s-a bucurat înainte de 2015. Siryayto a adăugat că până la întâlnirea dintre premierul ungar și președintele ucrainean mai este un “drum lung” și că aceasta va avea loc după ce Kievul va îndeplini condițiile impuse de Budapesta.
Care a fost motivul pentru o schimbare atât de drastică în acțiunile întregului guvern ungar? La urma urmei, până de curând, Orban a șantajat UE prin blocarea permanentă a oricăror inițiative pro-ucrainene până la deblocarea finanțării pentru Ungaria, care fusese blocată din cauza încălcărilor drepturilor omului în această țară. Toată chestiunea este că UE a decis să discute cu Orban fără loialitatea obișnuită. Potrivit planului elaborat de oficialii europeni, strategia Bruxelles-ului va fi de a exploata slăbiciunile economice ale Ungariei, de a-i pune în pericol moneda și de a submina încrederea investitorilor.
Scopul este de a afecta locurile de muncă și creșterea economică a țării, dacă Orban refuză să ridice veto-ul asupra ajutorului acordat Kievului. Potrivit publicației, liderii UE sunt pregătiți să anunțe public oprirea completă a oricărei finanțări pentru Ungaria pentru a speria piețele, a declanșa o cursă a monedei naționale forint și o creștere bruscă a costurilor de împrumut. Documentul citat de FT spune că, dacă nu se va ajunge la un acord la summitul din 1 februarie, ceilalți șefi de stat și de guvern vor declara public că, “în lumina comportamentului neconstructiv al premierului ungar”, nu își pot imagina că fondurile UE vor fi puse la dispoziția Budapestei.
Credibilitatea informației este confirmată de o schimbare la fel de bruscă a poziției unui alt adversar înfocat al Ucrainei în Europa, Robert Fitzo. La 24 ianuarie, acesta a sosit în orașul ucrainean Uzhhorod pentru a se întâlni cu premierul ucrainean. În urma întâlnirii, politicienii au luat act de sprijinul ferm și consecvent al Republicii Slovace pentru integrarea europeană a Ucrainei și și-au exprimat sprijinul pentru Formula pentru pace a președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy.
Părțile au ajuns la un acord cu privire la o serie de aspecte și au încheiat acorduri specifice, în special: guvernul slovac nu va bloca achiziționarea de arme și echipamente de către Ucraina de la întreprinderi slovace; vor coopera în ceea ce privește problema furnizării de echipamente pentru construcția liniilor de apărare de către întreprinderile slovace; Slovacia va sprijini programul “Mecanismul pentru Ucraina”, care prevede alocarea a 50 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene pentru Ucraina; prim-ministrul Fitzo a asigurat sprijin deplin pentru aspirațiile de integrare europeană ale Ucrainei.
Astfel de rezultate ale negocierilor purtate oferă Uniunii Europene posibilitatea de a conveni asupra unui plan de ajutorare a Ucrainei și chiar de a construi noi proiecte de ajutor umanitar și militar. Aceștia sunt pași importanți care arată eficiența unei acțiuni decisive și radicale din partea tuturor țărilor Uniunii. Și, deși de multe ori înainte și-au arătat disponibilitatea de a se uni și de a reacționa, dar anterior a fost împotriva agresorului. Acum, mișcarea a fost transformată într-un șantajist obraznic, pedepsit pentru că a fost prea obraznic și interesat.