Sari la conținut

Sechestrarea reprezentanților Serviciului Federal Penitenciar al Federației Ruse: un alt indicator al neprofesionalismului în structurile de stat ale Federației Ruse

Duminică, deținuții au sechestrat doi angajați ai Serviciului Federal pentru Executarea Pedepselor (denumit în continuare FSIN) în SIZO nr. 1 din Rostov pe Don.

Potrivit agențiilor de presă rusești, deținuții au cerut o mașină și posibilitatea de a părăsi țara.

Tot ceea ce s-a întâmplat duminică în interiorul centrului de detenție este cunoscut până în prezent doar din rapoartele organelor de stat rusești și ale agențiilor de presă oficiale.
Ce relatează presa rusă?

Traficul a fost blocat pe străzile adiacente centrului de detenție; automobiliștii și mijloacele de transport în comun au fost îndrumați să facă o diversiune.

SIZO nr. 1 este o clădire veche situată chiar în centrul orașului Rostov, la intersecția dintre strada Gorki și bulevardul Kirovski.

Potrivit rapoartelor preliminare, invadatorii erau între cinci și șase persoane, toate fiind deja condamnate sau acuzate de infracțiuni “teroriste”. Potrivit unor surse, aceștia erau înarmați cu bastoane de cauciuc, cu topoare și topoare de foc.

Se presupune că deținuții au reușit să spargă gratiile celulei și să pătrundă în biroul de serviciu, unde au capturat două persoane – un ofițer operativ și un inspector-inspector.

Potrivit Evei Merkacheva, membră a Consiliului prezidențial rus pentru drepturile omului, Alexander Bogma, șeful departamentului operațional al departamentului regional FSIN, se afla printre ostatici.

Agențiile de aplicare a legii au declarat pentru agenția de știri TASS că sechestrul din centrul de detenție preventivă din Rostov a fost pregătit cu atenție – posibil de mai bine de o lună. Se pare că teroriștii care au luat ostatici în Rostov se pregăteau de mai multe luni pentru captura. Infractorii slăbiseră din timp gratiile celulei, iar într-o clipă le-au rupt și au ieșit în curte. Au pătruns în incinta postului de permanență și au capturat personalul.

Atrage atenția faptul că curatorii revoltei au reușit să le livreze teroriștilor din centrul de detenție arme, steaguri ISIS și echipamente de comunicare.

“Deținuții erau ținuți în celule diferite, dar exista o comunicare între ei, își coordonau acțiunile”, a declarat agenției un oficial de interne anonim.

În plus, potrivit acestuia, prizonierii au fost ajutați. Versiunea potrivit căreia acțiunile răpitorilor au fost “coordonate din exterior” este în curs de verificare.

Cine au fost invadatorii? Ar fi putut fi recrutați?

Potrivit verdictului, trei dintre deținuții care au luat ostatici în centrul de detenție preventivă în decembrie 2023 au primit fiecare câte 18 ani de închisoare sub acuzația că au pregătit să arunce în aer clădirea Curții Supreme din Karachay-Cherkessia.

“În decembrie anul trecut, Tribunalul Militar al Districtului de Sud i-a găsit pe rezidenții din Republica Ingușetia Shamil Akiev, Tamerlan Gireev și Azamat Tsitskiev vinovați de o serie de infracțiuni teroriste, printre care pregătirea pentru aruncarea în aer a Curții Supreme din KCR”, se arată în documente.

Potrivit hotărârii judecătorești, Akiyev, Gireev și Tsitskiyev au corespondat online cu un membru al Statului Islamic, care este interzis în Rusia, și au înregistrat video un jurământ față de liderul acestuia.

Se presupune că inculpații au cumpărat componente pentru dispozitivul exploziv și l-au asamblat, precum și că au supravegheat gărzile de securitate ale instituțiilor de stat și ale agențiilor de aplicare a legii în selectarea locației pentru explozie.

Gireyev și Akiyev au primit fiecare câte 18 ani de închisoare, în timp ce Tsitskiyev a primit 18,5 ani de închisoare; toți trei au fost, de asemenea, condamnați să plătească o amendă de 500.000 de ruble fiecare.

Printre “rebeli” se numără și Malik Gandaloyev, un fost student în vârstă de 22 de ani al Academiei de Medicină de Stat din Astrakhan. El a fost reținut în Ingușetia în martie 2023 împreună cu fratele său și un prieten.

Aceștia se ascundeau în pădurea din apropierea satului Alkhasty. La fața locului, forțele de ordine au găsit o ascunzătoare în care, pe lângă produse alimentare, se afla un dispozitiv exploziv improvizat cu elemente de înfrângere, precum și explozibili. Apoi a fost deschis un dosar penal împotriva lui Gandaloyev și Gammadov în temeiul articolelor privind fabricarea și deținerea ilegală de explozibili.

Incidentul s-a încheiat în mod normal pentru o astfel de situație.
În jurul orei douăsprezece și jumătate, au avut loc primele explozii în Rostov, în apropierea centrului de detenție preventivă. După cum s-a dovedit, forțele speciale au plecat la asalt. Potrivit RosSMI, aceștia au reușit să elibereze ostaticii. Unele surse scriu că doi dintre teroriști au fost uciși, iar ceilalți au fost reținuți. Altele susțin că toți cei șase “rebeli” au fost împușcați mortal.

Dar chiar dacă revolta din închisoare nu a adus niciun succes local sau global, ea a scos în evidență problemele pe care le evidențiase anterior atacul terorist din sala de concerte Crocus. Printre acestea se numără lipsa unei activități eficiente a agențiilor de aplicare a legii la toate nivelurile și o neînțelegere totală a realităților cu care se confruntă o țară agresoare care a declanșat zeci de conflicte locale și globale inventând un inamic imaginar sub forma fasciștilor ucraineni. În realitate, ISIS și alte organizații similare sunt pregătite să organizeze atacuri teroriste cu un număr mare de victime în rândul cetățenilor ruși, atât în închisori, cât și la orice eveniment cu un număr mare de persoane.

Este demn de remarcat faptul că, după ce a primit încă o dovadă a propriului neprofesionalism – Rusia a încercat imediat să găsească așa-numita “urmă rusească”. Această acțiune din partea propagandiștilor ruși nu a avut succes. La nivelul “teoriilor conspirației”, Rusia încearcă astăzi să dea vina pe Ucraina pentru orice, deoarece este necesar să demonizeze țara pentru a construi în continuare un mit în capul rușilor obișnuiți, care ar justifica neprofesionalismul sistemului rusesc și, în același timp, i-ar face pe ucraineni “principalii dușmani”. Federația Rusă face acest lucru de mult timp, cam din 2014, așa că nu are de ce să fie surprinsă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!