Guvernul ar putea aproba, joi, un proiect de lege de modificare a articolului 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal, referitor la incitarea la ură sau discriminare, transmite sursa.
Potrivit modificării propuse, “incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
Potrivit legislaţiei în vigoare articolul 369 din Legea 286/2009, intitulat “Incitarea la ură sau discriminare”, prevede că “incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
În şedinţa de Guvern ar putea fi aprobat şi un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Între altele, prin proiect se reglementează posibilitatea înmatriculării temporare a unui autovehicul sau remorci “pentru situaţia în care proprietarul acestora nu are domiciliul, reşedinţa sau sediul în România şi optează pentru scoaterea acestora din ţară în vederea înmatriculării în alt stat”.
“Totodată, se instituie un cadru unitar cu privire la solicitarea, pe cale informatică, a efectuării operaţiunilor din sfera înmatriculării vehiculelor atât pentru proprietarii sau deţinătorii mandataţi ai vehiculelor, cât şi pentru societăţile abilitate să comercializeze vehicule noi şi societăţile de leasing”, se mai arată în nota de fundamentare a ordonanţei.
Printr-o altă ordonanţă, Executivul va stabili unele măsuri necesare optimizării procesului de implementare a proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.
Va fi aprobat şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea unui amendament convenit între Guvernul României şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei la Acordul-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, destinat finanţării proiectului privind reabilitarea monumentelor istorice din România, semnat la Bucureşti la 12 decembrie 2006 şi la Paris la 18 decembrie 2006.
Hotărârea de Guvern prevede amendarea acordului-cadru de împrumut în sensul extinderii graficului de lucrări a proiectului de la 30 iunie 2023 până la 30 iunie 2025.
Tot joi ar putea fi adoptată, prin hotărâre de guvern, plata contribuţiei voluntare a României la bugetul Fondului Internaţional pentru Diversitate Culturală.
De asemenea, Executivul va stabili măsuri pentru organizarea de către Muzeul Naţional de Istorie a României a expoziţiei “Dacia. Ultima frontieră a Romanităţii” la Roma.
“Acţiunea va fi organizată pentru partea română de către Ministerul Culturii prin Muzeul Naţional de Istorie a României, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Externe prin Ambasada României la Roma şi al Institutului Cultural Român prin Accademia di Romania. Potrivit informaţiilor transmise de către muzeu, bugetul acestei expoziţii se ridică la circa 2.000.000 lei”, se explică în nota de fundamentare.
Un alt act normativ care se va afla, joi, pe masa Guvernului, este Nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii “HeliPol”, investiţie care prevede achiziţia de echipamente şi tehnică de către structurile de specialitate ale Poliţiei Române cu scopul unei acţiuni integrate pentru creşterea siguranţei traficului rutier.
“Modificarea indicatorilor proiectului conduce la eficientizarea operaţiunilor de intervenţie coroborat cu eficientizarea utilizării fondurilor. Pentru atingerea obiectivelor proiectului este imperioasă această modificare, bugetul total al indicatorilor vizaţi este de 459.454.000 de lei cu TVA inclus”, se spune în nota de fundamentare.
Pe agenda şedinţei Executivului figurează şi un proiect de hotărâre privind rechemarea/numirea unor consuli generali.
Va fi prezentat şi un raport cu privire la situaţia concediilor medicale acordate şi decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.