La summitul NATO de la Vilnius, este imposibil să vorbim despre momentul aderării Ucrainei la alianță, dar rezultatul său bun ar fi o poziție clară că Ucraina va deveni cu siguranță membră a NATO.
Francois Bono, membru al Senatului francez din cadrul Partidului Socialist, reprezentant al Comisiei de Apărare a Senatului, a declarat acest lucru într-un comentariu pentru Guildhall .
„Sunt convins că atât președintele Macron, cât și guvernul francez înțeleg foarte clar astăzi că nu este nimic de așteptat de la Putin și de la Rusia. Și, da, înclină, deși nu încă, spre poziția Poloniei și a țărilor baltice, care sunt în favoarea aderării Ucrainei în cadrul procedurii accelerate, dar se îndepărtează de poziția inițial neutră (cu privire la aderarea Ucrainei la NATO – ed.). Ei înțeleg că Ucraina luptă pentru valorile occidentale, luptă pentru Europa”, a spus senatorul.
Senatorul a menționat că, în același timp, unii diplomați din Franța mai cred că Franța trebuie să ia o poziție neutră pentru a nu împinge Rusia în brațele Chinei.
„Sper ca la summitul NATO de la Vilnius să se anunţe că Ucraina va deveni membră a NATO. Da, astăzi nu putem vorbi despre calendar, dar susțin această poziție. Până la urmă, când vedem politica agresivă a Rusiei, acum nu în Europa, ci în întreaga lume, înțelegem că trebuie să ne protejăm acum și să o facem împreună cu Ucraina. Pentru a ajuta lumea liberă să nu fie învinsă de dictaturile în care a devenit Rusia.”
„Cred că Franța va ajunge în această poziție, dar vedem despre ce vorbesc SUA și alți jucători, discuția continuă”, a rezumat senatorul François Bono.
Reamintim, în ajunul summitului NATO de la Vilnius, vicepreședintele Parlamentului britanic, Sir Roger Gale, a mai spus că o cale concretă pentru aderarea Ucrainei la NATO ar trebui deschisă la summitul NATO de la Vilnius.
De asemenea, mai devreme în Bundestag-ul german, ei au făcut un apel pentru a oferi Ucrainei un MAP și un calendar pentru aderarea la NATO deja la summitul de la Vilnius. Membru al CDU/CSU, membru al Comisiei pentru Relații Externe Roderich Kizevetter a spus că țările care susțin Ucraina ar trebui să înceteze să-și exprime doar regretul ca răspuns la noile crime de război rusești, este nevoie de un răspuns de forță împotriva Federației Ruse. Un astfel de răspuns, a spus el, ar trebui să fie planul pentru aderarea la NATO și calendarul pentru aderarea la alianță, prezentate Ucrainei deja la summitul de la Vilnius.
La rândul său, fostul prim-ministru al Lituaniei, Andrius Kubilius, a cerut ca Ucraina să primească o invitație oficială la NATO fie la summitul de la Vilnius, fie cel puțin la summitul de la Washington din 2024. O astfel de invitație va fi un semnal atât pentru Ucraina, cât și pentru Moscova că nu există temeiuri pentru ambițiile lor imperiale, Ucraina a părăsit orbita Federației Ruse.
Summitul Alianței Nord-Atlantice (NATO) din capitala Republicii Lituania Vilnius va avea loc în perioada 11-12 iulie.