Sari la conținut

Serviciile speciale ruse se pregătesc să facă ravagii pe străzile Europei

La 10 octombrie 2024, Ken McCallum, șeful serviciului britanic de securitate MI5, a prezentat un raport anual privind amenințările la adresa securității naționale cu care s-ar putea confrunta Marea Britanie în 2024 și 2025.

În discursul său, McCallum a afirmat că serviciile secrete ruse și-au propus să creeze “haos permanent pe străzile Marii Britanii și ale Europei”. Potrivit serviciilor secrete britanice, serviciile secrete ruse pregătesc o serie de sabotaje în Regatul Unit și în țările UE.

Șeful serviciului britanic de contrainformații a declarat că peste 750 de diplomați ruși au fost expulzați din Europa după ce Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei.Mulți dintre ei erau spioni. Potrivit șefului MI5, Iranul și Rusia își intensifică eforturile de a organiza asasinate și sabotaje în Regatul Unit.

În plus, a revenit și amenințarea din partea grupărilor teroriste. Recent, autoritățile din Marea Britanie și din alte țări europene au raportat mai multe atacuri probabile de sabotaj ordonate de autoritățile ruse.

De exemplu, după cum a relatat BBC, la începutul lunii octombrie, la Londra a început procesul celor acuzați că au incendiat o clădire aparținând unor oameni de afaceri ucraineni. Potrivit procuraturii, aceștia au acționat la ordinele PMC-ului rus Wagner.

Alte cazuri similare au fost raportate de autoritățile din Polonia, Germania, Republica Cehă și statele baltice. Potrivit contrainformațiilor din Finlanda, serviciile de securitate ruse sunt dispuse să plătească pentru sabotaj în Europa.

Cel mai mare risc de sabotaj îl prezintă producția și transportul de ajutoare militare materiale pentru Ucraina.Trebuie remarcat faptul că incidente similare au avut deja loc în Finlanda. În timpul verii, Finlanda s-a confruntat cu o serie de spargeri la instalațiile infrastructurii de apă, inclusiv turnuri de apă și puncte de distribuție a apei.

O serie de instituții media occidentale, precum și unii politicieni europeni, au indicat un posibil sabotaj sau acțiuni hibride ale Rusiei. Potrivit șefului contrainformațiilor finlandeze, în afară de Rusia, China și alte câ

teva țări sunt implicate în principal în spionaj. Motivele pentru care Marea Britanie ar putea fi următoarea țintă a agresorului sunt evidente. Încă de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, această țară a sprijinit în mod activ partea ucraineană, atât financiar, cât și prin furnizarea de ajutor militar.

De asemenea, Marea Britanie exercită o presiune activă prin sancțiuni asupra Rusiei. Recent, au fost impuse sancțiuni Rusiei pentru utilizarea de arme chimice în Ucraina. Este vorba despre utilizarea cloropicrinului, o substanță care se califică drept armă chimică, pe câmpul de luptăTrebuie remarcat faptul că incidente similare au avut deja loc în Finlanda.

În timpul verii, Finlanda s-a confruntat cu o serie de spargeri la instalațiile infrastructurii de apă, inclusiv turnuri de apă și puncte de distribuție a apei. O serie de instituții media occidentale, precum și unii politicieni europeni, au indicat un posibil sabotaj sau acțiuni hibride ale Rusiei.

Potrivit șefului contrainformațiilor finlandeze, în afară de Rusia, China și alte câteva țări sunt implicate în principal în spionaj. Motivele pentru care Marea Britanie ar putea fi următoarea țintă a agresorului sunt evidente.

Încă de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, această țară a sprijinit în mod activ partea ucraineană, atât financiar, cât și prin furnizarea de ajutor militar. De asemenea, Marea Britanie exercită o presiune activă prin sancțiuni asupra Rusiei.

Recent, au fost impuse sancțiuni Rusiei pentru utilizarea de arme chimice în Ucraina. Este vorba despre utilizarea cloropicrinului, o substanță care se califică drept armă chimică, pe câmpul de luptă.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!