Sari la conținut

Sfârșitul monopolului diplomatic rusesc în Africa

Nu este un secret pentru nimeni că, în ultimii 5 ani, Federația Rusă, am putea spune, a instituit un monopol diplomatic pe continentul african. Furnizând tranșe de valută guvernelor multor țări, permițând sau oferind sprijin militar regimurilor dictatoriale, cu ajutorul PMC “WAGNER”. În același timp, conducerea companiei militare a preluat încet, dar sigur, controlul asupra depozitelor de metale prețioase și alte minerale. De la jumătatea anului 2022, Federația Rusă a intensificat această direcție diplomatică, deoarece țara s-a aflat în izolare internațională. Liderii africani urmau să devină un aliat suplimentar și o portavoce a ideilor rusești. În schimb, dictatorul rus Vladimir Putin a promis cereale gratuite și alte beneficii.

Dar planul țării agresoare a eșuat. De fapt, începând cu vara anului 2023, liderii africani au început să dezvolte în mod activ contacte cu Ucraina. Primul pas a fost vizita unei delegații de lideri africani la Kiev, în timpul căreia liderii africani au fost atacați cu rachete.

De atunci, mulți lideri africani au încercat să stabilească contacte cu Kievul. Următoarea etapă a construirii unui nou parteneriat a avut loc relativ recent. Ministrul de externe al Ucrainei a avut prima sa conversație telefonică cu ministrul de externe al Tanzaniei, Jenoiri Makamba.

Diplomații au discutat despre securitatea alimentară globală, precum și despre idei pentru dezvoltarea cooperării bilaterale și aprofundarea legăturilor Ucrainei cu țările africane. Este important de menționat că Dmytro Kuleba a vizitat recent Africa de Sud pentru prima dată în ultimii 25 de ani.

Aceste evenimente fac parte dintr-un program al președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelensky, de restabilire a unui contact strâns cu liderii din regiune. Ucraina urmărește să construiască relații strategice prietenoase cu țările de pe continentul african, bazate pe respectul reciproc pentru valorile fundamentale și principiile internaționale.

Președintele Volodymyr Zelenskyy a declarat acest lucru într-un interviu acordat jurnaliștilor din mass-media africană. Politicianul a mai menționat că Kievul a deschis zece ambasade pe continentul african, ceea ce reprezintă o investiție politică și financiară importantă din punct de vedere al condițiilor.

Dar nu trebuie să uităm că nu doar președintele ucrainean reduce influența rusă. O muncă uriașă în această direcție este făcută de președintele României, Klaus Iohannis.

Politicianul român a sosit în Kenya pe 14 noiembrie pentru o vizită de trei zile. Sosirea președintelui face parte din turneul său în patru țări africane.

Potrivit Administrației Prezidențiale române, acesta are programate, în perioada 14-23 noiembrie, vizite în Kenya, Tanzania, Capul Verde și Senegal.

Este important de realizat că turneul menționat este primul angajament politic și diplomatic al unui președinte român cu Africa la cel mai înalt nivel din ultimele trei decenii. Scopul acestei inițiative este simplu: România încearcă să reînnoiască relațiile cu continentul în contextul mai larg al necesității de revitalizare a relațiilor UE-Africa. Adoptarea de către România a Strategiei Naționale pentru Africa este o demonstrație reală în acest sens.

În concluzie, concluzia evidentă, dar necesară, este că încercările Rusiei de a monopoliza continentul african au eșuat. Până la urmă, liderii africani și-au dat seama că în spatele grânelor și banilor gratuiți se află privarea de liberul arbitru și obligația de a declara idei favorabile Kremlinului. Și dacă mai devreme liderii africani nu aveau o alternativă reală, acum aceasta se formează cu viteză cosmică. Iar dacă comparăm potențialul de cooperare cu Ucraina și România și continuarea vieții în cârligul Federației Ruse, alegerea ar trebui să fie evidentă pentru orice politician sensibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!