Sari la conținut

Singurul stat din UE care nu au vorbit și nu au exprimat condoleanțe familiei lui Navalnîi

La o săptămână de la moartea lui Alexei Navalnîi, Guvernul lui Viktor Orbán încă nu a considerat necesar să vorbească pe această temă. Ungaria este singurul stat membru al Uniunii Europene ai cărui lideri nu au vorbit și nu au exprimat condoleanțe familiei opozantului rus, scrie publicația ungară „Népszava”, conform Rador Radio România, citat de HotNews.

Președintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului, Zsolt Németh, a fost singurul politician FIDESZ care a omagiat moartea politicianului de opoziție, pe pagina sa de socializare, numind-o „cel mai mare scandal al epocii noastre”.

Ziarul ungar „Népszava” l-a întrebat pe Németh care este motivul pentru care este singurul din partidul său ce consideră scandalos decesul lui Navalnîi.

„Nici Guvernul ungar, nici FIDESZ nu consideră că este sarcina lor să îmbunătățească condițiile de închisoare ale altor țări, la fel cum nici noi nu considerăm că este acceptabil dacă alții vor să ne spună cum să ne administrăm închisorile. Aceasta este treaba organizațiilor internaționale. Însă, este clar, fără nicio investigație specială, că sarcina închisorilor trebuie să fie menţinerea prizonierilor în viață, şi nu uciderea lor. Cazul lui Navalnîi este, așadar, scandalul epocii noastre!”, a declarat președintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului ungar, Zsolt Németh.

Guvernul tace atât de mult în această chestiune încât ministrul de Externe Péter Szijjártó, care de altfel este extrem de activ pe rețelele de socializare, nu a relatat că el însuși s-a întâlnit cu văduva lui, Navalnaia, la reuniunea de două zile a miniștrilor de externe ai UE de la Bruxelles. Iulia Navalnaia a fost invitată de omologii din UE ai lui Szijjártó, care au vorbit cu respect și compasiune despre liderul opoziției ruse. În schimb, Szijjártó a păstrat o tăcere profundă şi în cadrul declaraţiei acordate presei pro-guvernamentale, scrie publicația ungară.

Ziarul ungar l-a întrebat pe Zsolt Németh și de ce delegația bipartită a Senatului american nu a fost primită duminică de guvern sau de partidele de guvernământ, fapt criticat public de politicienii americani. „Ambasada uită să se laude că, cu trei zile înainte de vizită, au anunțat data întâlnirii de duminică dimineață, ca un ultimatum. De altfel, principiul de bază al tuturor negocierilor diplomatice este acela că merită să participi la negociere dacă cel puţin se poate spera că va contribui la îmbunătățirea relațiilor. Dacă nu există nicio perspectivă în acest sens, atunci este mai bine să evităm întâlnirea. De aceea nu am reușit să mă întâlnesc cu legiuitorii americani!”, a răspuns Németh, care a reiterat anunțul liderului facțiunii, Máté Kocsis, potrivit căruia FIDESZ va sprijini, luni, ratificarea aderării Suediei la NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!