Banca Națională a Elveției (SNB) a anunțat miercuri cel mai mare profit semestrial din istoria sa, profitul din primele șase luni ale anului 2024 compensând pierderile înregistrate în al doilea trimestru al acestui an, relatează Agerpres.
SNB a raportat un profit de 56,8 miliarde de franci elvețieni (64,48 miliarde de dolari) în prima jumătate a anului 2024. Acest profit record a fost impulsionat de evoluțiile favorabile ale piețelor bursiere, de dividende și de dobânzile obținute din investițiile SNB în bonduri și acțiuni, inclusiv din participațiile la companii americane precum Nvidia Corporation și Apple Inc.
Un alt factor care a contribuit la profitul semestrial a fost deprecierea francului elvețian la începutul anului, ceea ce a crescut valoarea câștigurilor SNB din investițiile externe când au fost convertite în moneda națională. De asemenea, deținerile de aur ale băncii, care totalizează 1.040 tone, au generat un câștig de 12,2 miliarde de franci elvețieni datorită creșterii cu 20% a prețului aurului în acest an, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu.
Totuși, în al doilea trimestru al anului 2024, SNB a înregistrat pierderi de două miliarde de franci elvețieni, cauzate de scăderea prețurilor bondurilor și de aprecierea francului elvețian.
În primul semestru din 2024, pozițiile în franci elvețieni ale SNB au generat pierderi de 4,5 miliarde de franci elvețieni, în principal din cauza dobânzilor plătite pentru depozitele băncilor comerciale.
„Rezultatele financiare ale SNB sunt influențate semnificativ de evoluțiile de pe piețele bursiere, valutare, de capital și de prețul aurului. Prin urmare, sunt așteptate fluctuații semnificative”, a precizat instituția într-un comunicat.
Florian Germanier, economist la UBS, a explicat că aprecierea francului elvețian ar putea afecta rezultatele SNB în lunile următoare. „Ne așteptăm la aprecierea francului elvețian deoarece alte bănci centrale au redus dobânzile, iar tensiunile din Orientul Mijlociu sporesc cererea de active sigure, evoluții care vor influența semnificativ rezultatele SNB în următoarele luni”, a declarat Germanier.
Din punct de vedere juridic, SNB funcționează ca o corporație în care majoritatea acțiunilor sunt deținute de Guvernul federal elvețian și cele 26 de cantoane. Există și aproximativ 2.000 de investitori privați care primesc dividende, dar care au drepturi de vot extrem de limitate.