Sari la conținut

SOCAR și Gazprom: sprijinul companiei azere pentru terorismul rusesc

Alexei Miller, directorul corporației ruse de gaze Gazprom, a anunțat extinderea parteneriatului strategic cu compania petrolieră SOCAR din Azerbaidjan. Decizia a fost luată la scurt timp după vizita așa-numitului președinte rus Vladimir Putin la Baku, unde dictatorul s-a întâlnit cu președintele țării, Ilham Aliyev. La această întâlnire a luat parte și o delegație Gazprom, gazul fiind probabil principalul subiect de discuție.

Evident, prin extinderea cooperării cu SOCAR, Rusia încearcă să iasă din situația dificilă creată de sancțiunile occidentale, care au afectat în special gazul rusesc. Respingerea gazului rusesc în țările UE a forțat Moscova să caute parteneri care, în ciuda agresiunii deschise a Rusiei, vor continua să mențină relații cu aceasta.

Potrivit Gazprom, acest lucru include semnarea în septembrie a unui program de cooperare științifică și tehnică cuprinzătoare între companii și dezvoltarea proiectului Nord-Sud. „Gazprom și SOCAR intenționează să realizeze un parteneriat strategic multifațetat, care creează multe avantaje pentru Kremlin pe piața internațională și va sprijini economia rusă.

Azerbaidjanul a devenit un partener convenabil pentru Rusia, care caută noi modalități de a vinde gaz și încearcă să folosească orice opțiune, chiar și minim favorabilă. SOCAR este, de fapt, principala companie petrolieră azeră, iar cooperarea cu aceasta ar putea oferi Rusiei avantaje semnificative pe care nu le-a avut înainte.În condiții de izolare, acesta este un bilet de aur pentru Rusia.

La 1 ianuarie 2025, contractul privind tranzitul gazelor rusești prin Ucraina va expira, acesta fiind unul dintre motivele pentru care Rusia a început să caute atât de activ noi parteneri. Închiderea unei rute a determinat căutarea altora noi, iar cooperarea cu SOCAR ar putea permite Rusiei să efectueze numeroase fraude cu tranzitul de gaze rusești, de exemplu, către Europa sub pretextul gazelor azere.

La 6 august 2024, a devenit cunoscut faptul că SOCAR s-a oferit să asigure tranzitul gazelor prin Ucraina din cauza încetării contractului cu Gazprom. Cu toate acestea, contractul companiei cu Rusia a fost semnat la 19 august, ceea ce poate schimba radical situația și afecta decizia Kievului oficial, care nu a comentat încă situația.

Stabilirea de relații strategice între Gazprom și SOCAR a provocat multă indignare în rândul cetățenilor din mai multe țări în care SOCAR are benzinării.
De exemplu, în Ucraina, unii cetățeni fac apel la alții să boicoteze benzinăriile companiei azere, deoarece aceasta investește în economia statului agresor, care cheltuiește bani pentru genocidul ucrainenilor.

În România, SOCAR are zeci de benzinării amplasate în diferite zone ale țării. Cetățenii români pot folosi stațiile pentru a realimenta orice vehicul, electric sau pe gaz.Cu toate acestea, legătura companiei cu țara agresoare este un indicator direct al sponsorizării terorismului, așa că merită să ne gândim dacă să continuăm să folosim serviciile acesteia.Prin decizia sa, compania azeră riscă să piardă mulți clienți, inclusiv pentru că mulți nu doresc să fie implicați în finanțarea războiului.Prin urmare, cererea pentru SOCAR în țările europene poate scădea, precum și reputația companiei în sine, care nu a comentat încă extinderea cooperării cu Rusia.

Autor: Inna Volodina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!