Sari la conținut

Soldații ruși trimiși în Ucraina au primit blindate de pe vremea lui Stalin și Hrușciov

Soldații trimiși de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina au primit blindate fabricate în perioada Uniunii Sovietice și care datează de pe vremea când aceasta era condusă de Iosif Stalin sau Nikita Hrușciov, notează sursa.

Ministerul britanic al Apărării a făcut referire la acest lucru încă din data de 6 februarie, afirmând în evaluarea sa din ziua în cauză că „în ultimele zile, în premieră pe frontul din Ucraina, au fost identificate și BTR-50, transportoare blindate rusești de trupe intrate în serviciu în anul 1954”.

Pe rețelele de socializare a apărut acum și o fotografie care confirmă apariția acestor blindate în dotarea forțelor de invazie, ea fiind obținută de administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker.

Aceștia nu precizează cum au reușit să obțină imaginea ce pare făcută într-un depou al armatei ruse, precizând însă că fotografia arată cel mai probabil un BTR-50PU, un model de comandă intrat în dotarea forțelor armate ruse în 1958.

Modelele de bază BTR-50 au fost proiectate în 1952, când statul sovietic încă era condus de Iosif Stalin, și au intrat în dotarea activă a forțelor armate ale Moscovei în 1954, la un an după moartea dictatorului.

Ele au fost produse până în anii 1970, când au început să fie înlocuite de vehiculul de luptă al infanteriei BMP-1 mai modern. În prezent blindate BTR-50 se află în dotarea mai multor state, preponderent din lumea a treia, însă nu este clar în ce măsură ele se mai află propriu-zis în serviciul activ sau sunt ținute în depozite militare pe termen lung.

România, de exemplu, le-a retras din uz în anii ’90, un exemplar fiind expus în prezent la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” din București.

Ce scriu analiștii ucraineni despre „noile” blindate ale forțelor ruse

Site-ul ucrainean Military News, care a obținut pe 23 februarie fotografii cu aceste blindate fiind transportate pe cale feroviară înspre front, notează că „în prezent este dificil de explicat exact motivul restaurării unor astfel de echipamente arhaice, dintre care cel mai tânăr are deja peste 50 de ani, când există suficiente blindate MT-LB mai moderne și mult mai bine șenilate la același depozit” de unde au fost scoase și vehiculele BTR-50.

„Cantitatea probabil inimaginabilă de echipamente pierdută în primul an de război și mobilizare a creat o astfel de cerere de vehicule blindate în armata rusă, pe care industria rusă pur și simplu nu poate satisface într-un timp rezonabil”, mai notează analiștii militari ucraineni.

Deși aceștia pot fi foarte ușor suspectați de părtinire, afirmații similare au fost făcute și de analiștii militari contactați de agenția Forbes în luna februarie pentru a comenta apariția pe front a unui nou model de tanc, modernizat de ruși cu un sistem performant în urmă cu 50 de ani.

Armata rusă n-are „ochi” prea buni pentru tancurile scoase de la naftalină

În cazul respectiv a fost vorba de un vechi tanc T-62 fotografiat de militarii ruși, acesta având parte de o modernizare a mecanismului său de tragere prin instalarea unui sistem de țintire cu infraroșu 1PN96MT-02. Armata rusă ar face referire la această nouă variantă de tanc cu denumirea de „T-62M obr. 2022”.

Forbes nota atunci că 1PN96MT-02 ar fi fost considerat un sistem de avangardă în anii 1970 și că Rusia are de fapt un sistem de țintire mai modern, Sosna-U, acesta fiind instalat în tancurile T-90, ultima generație a armatei ruse, precum și în unele vehicule de luptă T-80 și T-72 îmbunătățite.

Forbes afirmă însă că principala problemă cu sistemul Sosna-U este că el necesită componente electronice de înaltă calitate produse în Franța pe care industria rusă nu pare capabilă să le reproducă, și pe care Moscova nu le mai poate importa din cauza sancțiunilor impuse de Paris împotriva sa după anexarea ilegală a Crimeii în 2014.

„Este clar că industria rusă nu poate reproduce Sosna-U suficient de rapid pentru a ține pasul cu reactivarea tancurilor vechi”, sublinia agenția Forbes într-un articol publicat pe 25 februarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!