Cea de-a patra reuniune privind “formula de pace” ucraineană s-a încheiat la Davos. Rezultatele reuniunii arată o tendință pozitivă în domeniul garanțiilor de securitate pentru Ucraina, ceea ce, la rândul său, va avea un impact pozitiv și asupra Europei. În timpul summitului NATO de la Vilnius din iulie anul trecut, țările partenere și-au declarat sprijinul necondiționat pentru Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii rusești și în drumul său către UE și NATO. Pentru a consfinți din punct de vedere juridic intențiile partenerilor au fost necesare tratate bilaterale de asigurare a securității, iar de săptămâna trecută acest proces a fost pus în mișcare de către Marea Britanie, care este prima care a încheiat un acord de asigurare a securității pentru Ucraina.
În cadrul reuniunii de la Davos, acest proces a continuat: partea ucraineană a demarat negocieri bilaterale cu România în vederea încheierii unui acord bilateral de securitate. Astfel, România a devenit a noua țară care a început negocieri bilaterale de securitate cu Ucraina. Garanțiile de securitate ale României sunt importante în special pentru regiunea Mării Negre, care este importantă din punct de vedere strategic nu numai pentru Ucraina.
O contracarare eficientă a amenințărilor din partea Rusiei în Marea Neagră garantează nu numai securitatea în sens general, ci reprezintă, de asemenea, baza pentru securitatea alimentară a lumii. Astfel, cooperarea pentru consolidarea securității în regiunea Mării Negre va contribui, de asemenea, la evitarea amenințărilor rusești pentru acele țări care depind de aprovizionarea cu alimente din Ucraina.
Garanțiile de securitate afectează și alte țări din regiune. Amenințarea unei agresiuni rusești planează asupra altor țări din regiune, în special, Rusia își continuă încercările de destabilizare a Moldovei. Astfel, furnizarea de garanții de securitate Ucrainei de către România creează condiții de securitate favorabile pentru două țări vecine în același timp. Astfel, garanțiile de securitate nu reprezintă doar un pas semnificativ în direcția victoriei Ucrainei asupra Rusiei și a evitării unei agresiuni repetate, ci și un semnal clar al fermității partenerilor în susținerea Ucrainei.