Chestiunea unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina a devenit cea mai controversată din ultima perioadă. Dezbaterea privind adoptarea proiectului de lege în cauză în Congresul SUA a durat aproape cinci luni.
Atunci când Washingtonul a predat Kievului unul dintre ultimele loturi de ajutor la sfârșitul anului trecut, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a avertizat că, dacă Congresul nu va aproba un nou pachet de sprijin pentru Ucraina în următoarele săptămâni, nu vor exista practic fonduri pentru acesta în buget.
Nu trebuie uitat că Kievul poate primi multe categorii de provizii militare în cantități suficiente doar din partea SUA: în primul rând, este vorba despre rachete de apărare aeriană și obuze de artilerie. Lipsa acestor muniții a pus armata ucraineană într-o situație dificilă, aceasta este nevoită să se retragă treptat, iar analiștii avertizează că la un moment dat frontul s-ar putea prăbuși.
Dar acesta nu a fost un motiv imperios pentru activitatea operațională. Pachetul de ajutor a avut dificultăți în a trece chiar și de Senat, care este controlat de democrați. În decembrie, minoritatea republicană a blocat o încercare de a trece un proiect de lege introdus de administrația Biden care, în speranța că va fi mai ușor de adoptat, a combinat ajutorul pentru Ucraina, Israel și Taiwan.
În schimbul susținerii proiectului de lege, republicanii din ambele camere ale Congresului au cerut un regim mai strict la granița cu Mexicul. La începutul lunii februarie, Casa Albă și democrații au convenit asupra unor concesii semnificative, dar după ce fostul președinte și actualul candidat la președinția SUA, Donald Trump, s-a opus acordului, nici republicanii nu au susținut proiectul de lege de compromis.
Democrații au supus apoi la vot în Senat un proiect de lege privind ajutorul extern fără niciun articol la frontieră, iar acesta a trecut cu încredere, spre surprinderea multor observatori, aproape jumătate din minoritatea republicană votând în favoarea lui, pe lângă democrați. În forma sa actuală, costul său era de 95 de miliarde de dolari.
Dar la 20 aprilie 2024, după multe săptămâni de amânări, Camera Reprezentanților a SUA, cu o majoritate încrezătoare, a votat un proiect de lege care alocă aproximativ 61 de miliarde de dolari în scopuri legate direct sau indirect de sprijinul acordat Ucrainei. Odată finalizat procesul legislativ, Washingtonul va putea relua livrările militare către Kiev, care au fost întrerupte timp de mai multe luni.
Atât democrații, cât și republicanii s-au pronunțat în favoarea proiectului de lege: 311 au votat pentru, 112 împotrivă. Dintre democrați, toți cei 210 prezenți au susținut ajutorul pentru Ucraina. În rândul republicanilor, 101 au votat în favoare, dar mai mult de jumătate, 112 congresmeni, au votat împotrivă.
Cererea de buget trebuie încă să fie reautorizată de Senat, unde o majoritate puternică de parlamentari sprijină ajutorul acordat Ucrainei. Liderul majorității din Senat, democratul Chuck Schumer, a scris pe rețelele de socializare că senatorii vor “termina primul vot marți”. Nu va fi ultimul vot, dar se așteaptă ca proiectul de lege să treacă de Senat în cursul săptămânii viitoare.
Ea trebuie apoi semnată de președintele democrat Joseph Biden, care a promis că o va face imediat ce documentul va ajunge la el.
Așadar, ce prevede proiectul de lege menționat? Acesta include cheltuieli în valoare totală de 60,84 miliarde de dolari, dar din această sumă, 23,2 miliarde de dolari sunt pentru refacerea stocurilor militare americane care s-au diminuat după livrările militare către Kiev, iar 11,3 miliarde de dolari sunt pentru activitățile militare americane în curs de desfășurare în regiune, cum ar fi antrenarea trupelor ucrainene în afara țării lor și prezența militară în țările din flancul estic al NATO.
Astfel, Kievul va primi sistemele de apărare antiaeriană, rachete cu rază medie și lungă de acțiune și obuze de artilerie de care are mare nevoie.
Lipsa acestora a determinat recent forțele rusești să pună stăpânire pe alte sute de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, să continue să distrugă infrastructura energetică a țării și să ucidă civili.
Odată cu sosirea ajutorului, Ucraina va putea să contracareze superioritatea aeriană a Rusiei, să întrerupă liniile de aprovizionare ale armatei ruse de ocupație și să încetinească înaintarea agresorului.
După cum au relatat Politico și Washington Post în această săptămână, Pentagonul a pregătit în avans un transport mare de ajutoare militare pentru Ucraina, astfel încât va fi nevoie de “mai puțin de o săptămână” pentru a livra muniție armatei ucrainene odată ce bugetul va fi finalizat.
Bineînțeles, întreaga comunitate internațională, în special Ucraina, sprijină decizia luată.
Dar nu trebuie să uităm cât timp și câte vieți au fost costate de jocurile politice dintre republicani și democrați. Ceea ce este o ipocrizie într-o oarecare măsură, deoarece mulți congresmeni americani au declarat la începutul războiului că vor susține Ucraina până la victoria completă asupra Rusiei. Iar acum se folosesc de acest subiect pentru a crește ratingul și a promova subiecte favorabile. Aceasta este o abordare absolut ineficientă și poate duce la faptul că Statele Unite vor trebui să apere granițele NATO împotriva atacului rusesc, deoarece Ucraina ar putea să nu mai aibă la dispoziție încă șase luni pentru un alt acord, iar războiul va începe deja pe teritoriul României sau al statelor baltice.