Sari la conținut

Strategia de contracarare: UE discută reducerea sprijinului Chinei pentru Rusia

China, ca țară care oferă cel mai mare sprijin Rusiei în războiul împotriva Ucrainei și care este, de fapt, un complice al acesteia, reprezintă o amenințare serioasă pentru multe țări. Relațiile chino-ruse joacă un rol crucial în contextul geopolitic actual, unde Beijingul controlează Moscova și, în interesul său, permite continuarea războiului ruso-ucrainean. Potrivit europarlamentarului și fostului comandant al armatei Estoniei, general-locotenentul Riho Terras, UE are nevoie urgentă de o strategie pentru a contracara ajutorul oferit de China Rusiei.

„China sprijină Rusia deoarece situația actuală le este extrem de favorabilă. Ei profită de această perioadă de incertitudine, dar sunt sigur că ei controlează Rusia pentru a preveni escaladarea conflictului. Nu cred că China dorește o amplificare a războiului”, citează Ghall declarațiile politicianului.

Baza relațiilor chino-ruse constă în furnizarea de către Beijing atât de ajutor militar direct, cât și de produse cu dublă utilizare, folosite la fabricarea de arme și echipamente militare. În schimb, Rusia oferă Chinei tehnologii militare și acces la resurse naturale. În ultima vreme, implicarea Chinei în sprijinul militar acordat Rusiei a crescut, ceea ce stârnește îngrijorare.

Terras a adăugat că UE deja lucrează la dezvoltarea unei strategii de contracarare a sprijinului Chinei pentru Rusia, însă o problemă importantă este necesitatea menținerii relațiilor economice cu China. Strategia necesită o abordare atentă pentru a evita deteriorarea relațiilor economice cu Beijingul.

Politicienii din alte țări susțin, de asemenea, ideea unei astfel de strategii. Liderul Partidului Verde din Finlanda, Atte Harjanne, a subliniat necesitatea acestei strategii, deoarece sprijinul economic al Rusiei de către China permite Kremlinului să finanțeze războiul sângeros. Pavel Fischer, fostul șef al Comisiei pentru Apărare a Senatului Cehiei, a îndemnat să se recunoască China ca fiind un complice direct al Rusiei pe scena internațională.

Reacția occidentală la implicarea Chinei în război continuă, dar întârzierea acesteia are efecte pe diferite fronturi, unde ocupanții ruși demonstrează progrese. Cu toate acestea, experții subliniază că elaborarea unei strategii de contracarare a sprijinului chinez ar putea schimba situația.

UE se pregătește să intensifice presiunea asupra Chinei la începutul anului 2024, după încheierea președinției Ungariei la Consiliul UE. De asemenea, începând cu ianuarie 2024, Polonia, un susținător ferm al Ucrainei, va prelua președinția Consiliului UE, ceea ce ar putea accelera procesul de impunere a unor noi sancțiuni împotriva Rusiei și a aliaților săi.

Autor: Inna Volodina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!