Statele Unite au anunţat marţi că oferă o recompensă de 10 milioane de dolari pentru un hacker rus suspectat că este responsabil de atacuri informatice asupra poliţiei din Washington, unor şcoli sau spitale, transmite sursa.
Mihail Matveiev este acuzat că a folosit un ransomware precum LockBit, Babuk şi Hive pentru a extorca din Rusia cel puţin 200 de milioane de dolari, potrivit Departamentului american de Justiţie.
Hackerul ar fi „criptat şi luat ca ostatic datele multor victime, în special spitale, şcoli, asociaţii şi poliţie” precum cea din Washington, a declarat procurorul federal din New Jersey, Philip Sellinger.
El ar fi folosit mai multe nume false, cum ar fi „Wazawaka”, „m1x” sau „Boriselcin”.
Ransomware-ul folosit accede la sistemele informatice vulnerabile pentru a cripta sau a fura date. Hackerii cer apoi o răscumpărare, ameninţând că nu vor decripta aceste informaţii sau că le vor publica.
Departamentul de Stat a oferit o recompensă de 10 milioane de dolari pentru orice informaţie care conduce la arestarea şi condamnarea lui. Dacă este condamnat, Mihail Matveiev riscă peste 20 de ani de închisoare.
SUA consideră atacurile hackerilor cu „ransomware” amenințări la securitatea națională
Recompensa vine după ce la începutul lunii martie Casa Albă a anunțat că atacurile de tip „ransomware” vor fi considerate în SUA ameninţări la adresa securităţii naţionale, nu simple infracţiuni.
Funcţionari de rang înalt din Administraţia preşedintelui Joe Biden au explicat, într-o discuţie cu presa, că noua clasificare va permite Departamentului de Stat şi Trezoreriei să impună sancţiuni entităţilor responsabile cu astfel de atacuri ce folosesc programe malware care preiau controlul unui sistem informatic şi cer bani deţinătorului acestuia pentru a-i reda accesul, scrie Agerpres.
Această strategie menţionează Rusia, China, Coreea de Nord şi Iran drept cei patru principali „actori malware” care trebuie combătuţi.
În cazul Chinei, este astfel criticată „viziunea autoritarismului digital” pe care Beijingul încearcă să o exporte către alte ţări şi care se bazează pe folosirea internetului pentru monitorizarea şi influenţarea populaţiei.
În ceea ce privește Rusia, autorităţile americane menţionează eforturile de destabilizare a democraţiilor occidentale prin atacuri cibernetice sau interferenţe electorale, precum şi prin acordarea de azil hackerilor.