Versiunea Washington Post despre modul în care operațiunea de subminare a gazoductului Nord Stream a fost organizată de Roman Chervinski, care nu se afla sub controlul Biroului Președintelui, nu este nouă în esență. De fapt, ea dublează versiunea difuzată anterior de publicația germană Süddeutsche Zeitung, care se bazează pe falsuri depășite. Această opinie a fost exprimată de expertul militar Oleksandr Kovalenko pe pagina sa de Facebook .
“Am înțeles corect, The Washington Post a copiat materialul de la Süddeutsche Zeitung? Sau pur și simplu au același client și de aceea nu au fost creativi?”, s-a întrebat Kovalenko. Potrivit acestuia, articolul din The Washington Post, în care, potrivit autorilor, operațiunea de subminare a gazoductului Nord Stream a fost organizată de Roman Chervinsky, se bazează pe două falsuri fundamentale. Unul dintre ele provine din narațiunea rusă din 2014, iar celălalt din 2022. Primul este “Ucraina este o țară teroristă”, iar al doilea este “Valery Zaluzhny și Vladimir Zelensky se ciocnesc și concurează”.
“Tocmai aceste vechi narațiuni rusești, pe care le-am auzit și le-am demascat de mai multe ori, sunt cele pe care The Washington Post le prezintă pe tavă cititorilor săi, și nu numai lor”, consideră Kovalenko. Expertul este nedumerit de modul în care șase agenți ucraineni, au reușit să implementeze în secret de la serviciile de informații occidentale pe teritoriul UE operațiunea de subminare a conductelor de gaz, folosind nu doar o ambarcațiune de agrement și echipamente de scufundare, ci și cel puțin o tonă și jumătate de explozibili.
“Adică, vă puteți imagina nivelul de absurditate al materialului pe care The Washington Post îl dă cititorilor săi? Și nici măcar nu vorbesc despre faptul că explozibilii în sine urmau să fie plasați la o adâncime de 70-80 de metri. Așadar, potrivit Washington Post, instalarea unei încărcături de 500 de kilograme pe o conductă de către un scafandru la o adâncime de 70 de metri este o chestiune simplă? Serios?”, scrie expertul.
În opinia lui Kovalenko, jurnalismul occidental a degenerat în mod nemijlocit și irevocabil. “Ceea ce acum pare să se numească “investigație” în publicațiile de renume seamănă mai degrabă cu o conspirație în goana după hype”, susține el. Potrivit acestuia, povestea din The Washington Post nu este în esență nouă. “În luna mai a acestui an, în Germania, o publicație foarte “independentă” și foarte “imparțială”, Süddeutsche Zeitung, a publicat un articol similar în care acuza serviciile de securitate ucrainene de subminarea conductelor de gaz”, a declarat Kovalenko.
Cel mai interesant lucru este că, potrivit expertului, publicația nu a prezentat fapte documentare și aprofundate, ci s-a angajat în principal într-o activitate narativă, mai ales la nivel de speculații, ceea ce amintește foarte mult de “investigațiile amatoricești privind dezastrul MH-17” realizate de jurnaliștii “independenți” pro-ruși din Occident. Inițial, notează Kovalenko, serviciile de securitate rusești au generat un flux de astfel de “investigații” în detrimentul propriilor resurse, dar apoi, pentru a crea aparența unui fel de viziune “imparțială”, au început să apară unii “jurnaliști” străini, care și-au generat propriile “investigații” în concordanță cu versiunile rusești.
“Nu este nimic nou pentru serviciile de informații rusești să folosească mass-media, platformele de informare sau persoanele occidentale pentru a-și realiza IPSO. Din păcate, însă, există o rețea destul de extinsă de agenți de influență ai Kremlinului în lume“, afirmă expertul. Kovalenko scrie că Süddeutsche Zeitung a fost mult timp pusă sub semnul întrebării, ca să nu mai vorbim de faptul că publicația însăși a fost acuzată în mod repetat de antisemitism latent.
“Când există atât de multe elemente ale puzzle-ului, care indică faptul că, atunci când este completat, este dezvăluită fața roșie a serviciilor de securitate rusești, și nu o publicație media “independentă” și foarte “imparțială”, despre ce altceva mai este de vorbit?”, notează expertul.