Sari la conținut

Summitul BRICS: Extinderea organizației și aprofundarea legăturilor economice dintre țări

Între 22 și 24 august, orașul sud-african Johannesburg va găzdui summitul BRICS – o asociație internațională formată din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Acesta este deja cel de-al 15-lea summit al șefilor de stat și de guvern, la care vor participa peste 40 de țări. Despre viitoarele teme de discuție se știe încă superficial, liderii intenționează să se concentreze pe aprofundarea legăturilor economice dintre state și pe extinderea organizației.

Întâlnirea este planificată să se desfășoare offline. Din cauza unui mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională împotriva lui Putin, dictatorul rus va participa la summit în mod virtual. În schimb, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va veni în schimb la Johannesburg. Ceilalți lideri ai țărilor fondatoare ale organizației vor participa la summit offline, printre care președintele sud-african Cyril Ramaphosa, președintele chinez Xi Jinping, președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva și premierul indian Narendra Modi.

Cyril Ramaphosa a declarat că, până în prezent, nu vede niciun temei legal pentru arestarea lui Putin. Reamintim, mandatul de arestare a președintelui rus a fost emis în legătură cu implicarea directă a acestuia în deportarea copiilor ucraineni, ceea ce obligă statele membre ale Statutului de la Roma să îl aresteze pe Putin dacă acesta apare pe unul dintre teritoriile lor. Potrivit liderului sud-african, Kremlinul a lăsat să se înțeleagă că Rusia ar lua arestarea lui Putin ca pe o declarație de război.

Dacă un dictator rus apare pe teritoriul Africii de Sud, arestarea sa ar trebui să fie imediată și obligatorie. Orice concesie îi va da lui Putin un sentiment și mai mare de permisivitate și impunitate. Rusia trebuie să realizeze că lumea este hotărâtă și pregătită să pedepsească pe oricine este implicat în crime.

Printre fondatorii BRICS există o dezbatere privind necesitatea de a extinde organizația. Opiniile diferă în ceea ce privește noii membri și cerințele pentru aderare. Liderul Chinei urmărește să își sporească influența pe scena internațională, așa că susține extinderea BRICS, același punct de vedere este susținut de Africa de Sud și Rusia. În prezent, președintele Braziliei nu consideră că ideea unor noi țări membre are succes. Mai mult de 40 de țări și-au exprimat deja dorința de a se alătura organizației, inclusiv Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Iran. În cadrul summitului, părțile intenționează să discute și să ajungă la un acord definitiv asupra acestei chestiuni.

Un alt subiect de discuție va fi banca BRICS, care intenționează să stimuleze atragerea de fonduri în moneda națională, ceea ce va reduce riscurile asociate cu fluctuațiile cursului de schimb. Din cauza creșterii dolarului, întreținerea acestuia pentru aceste țări a crescut de multe ori, ceea ce i-a determinat pe lideri să atragă, eventual, moneda locală. În plus, banca plănuiește să se extindă cu noi țări membre, dintre care multe au aderat deja.

Se așteaptă ca o mare parte din atenția liderilor să fie dedicată aprofundării legăturilor economice și negocierilor cu țările invitate la summit. Rolul Rusiei în acest sens este de a răspândi opinii pro-ruse care ar transforma BRICS într-o așa-numită coaliție anti-occidentală. Cu toate acestea, spre deosebire de Rusia, celelalte țări fondatoare ale organizației nu se află în izolare globală și au legături strânse cu Occidentul, pe care nu intenționează să le distrugă.

Refuzul liderului african de a-l aresta pe președintele Putin în cazul în care acesta ar apărea pe teritoriul Africii de Sud contravine acordului cu Curtea Penală Internațională. Fiecare dintre țările membre ale Cartei de la Roma, inclusiv Africa de Sud, este obligată să îl aresteze fără greș pe dictatorul rus. În special, membrii BRICS trebuie să se asigure că Rusia nu profită de poziția sa pentru a răspândi narațiuni de propagandă la nivel internațional.

Autor: Inna Volodina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!