Sari la conținut

Summitul de la Vilnius reprezintă un moment-cheie în istoria NATO și a Ucrainei

Unul dintre cele mai importante evenimente în cooperarea dintre Ucraina și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, Summitul NATO de la Vilnius va avea loc în perioada 11-12 iunie. Acest summit se va concentra asupra Ucrainei și asupra modului în care se poate construi în continuare relația Ucraina-NATO.

Detalii despre așteptările de la summit și importanța acestuia, atât pentru Ucraina, cât și pentru NATO, mai departe în material.

Este demn de remarcat faptul că relațiile dintre Ucraina și NATO s-au consolidat de când Ucraina și-a câștigat independența. Unul dintre cele mai importante evenimente din acest proces a fost refuzul de aderare la summitul de la București. La începutul anului 2008, alianța a primit o cerere din partea președintelui ucrainean Viktor Iușcenko, a premierului Iulia Timoșenko și a președintelui Parlamentului, Arseni Iațeniuk, de a include Ucraina în Planul de acțiune pentru aderarea la NATO, dar la summitul de la București din aprilie același an partea ucraineană a fost refuzată din cauza poziției Germaniei și Franței.

În același timp, șefii de stat și de guvern din cadrul NATO au declarat la București că Georgia și Ucraina vor deveni membre NATO atunci când vor îndeplini condițiile de aderare. Acest lucru a frânat ulterior intrarea Ucrainei în Organizație. Viitorul summit reprezintă o oportunitate de a corecta această greșeală și de a face un pas important către un viitor sigur pentru Ucraina și pentru Alianță.

Partea ucraineană se așteaptă ca această conferință să analizeze și să ia decizii în trei direcții principale. Acestea au fost anunțate de Dmytro Kuleba, ministrul afacerilor externe. În discursul său adresat miniștrilor de externe ai NATO, el a formulat “trei pași pentru succesul summitului de la Vilnius”:

Consolidarea legăturilor instituționale și a asistenței între Ucraina și NATO. Să facă un pas spre aderarea Ucrainei la NATO. Oferirea de garanții de securitate pe calea Ucrainei către NATO. Și este demn de remarcat faptul că pașii decisivi din partea Alianței sunt deja în discuție. După cum a declarat președintele polonez Andrzej Duda într-un interviu acordat publicației The Wall Street Journal, “Rusia trebuie să înțeleagă astăzi că Ucraina a primit garanții de securitate și că acestea nu vor expira prea curând.

Membrii Alianței și întreaga lume civilizată înțeleg că “planul de uzură” al Kremlinului trebuie să eșueze. Până când Ucraina va fi acceptată în NATO, se ia în considerare așa-numitul model israelian. Acest mod de cooperare implică o aprovizionare constantă cu arme.

Israelul nu este membru al NATO, ceea ce înseamnă că Alianța nu poate interveni pentru această țară în conflicte armate. Dar Ierusalimul este un aliat de încredere al Statelor Unite în Orientul Mijlociu, astfel că Israelul primește în mod constant ajutor militar din partea Americii pe baza unor acorduri pe zece ani. Același model de relații cu Ucraina este oferit și în cadrul NATO.

Iar pentru Ucraina, este o oportunitate de a obține cel mai puternic sprijin din lume, care o poate ajuta să învingă un agresor. Pentru NATO, este o direcție extrem de importantă, pentru că în persoana Ucrainei organizația primește un aliat de încredere, care, călit în armata de război, va consolida potențialul militar al comunității euro-atlantice. Și acest lucru este necesar, deoarece în ultimul an a devenit clar pentru lume că Rusia intenționează să pornească un război nu numai împotriva Ucrainei, ci și împotriva Moldovei și apoi și împotriva statelor membre.

De asemenea, apartenența la NATO este cea care poate oferi garanții de securitate cruciale pentru Ucraina în viitor. După o înfrângere rapidă a Rusiei, va fi necesar să se construiască o arhitectură de securitate globală care va permite Ucrainei să se dezvolte fără fundalul barbarilor ruși obsedați de a șterge țara de pe fața pământului. Apartenența la NATO va extinde influența Tratatului Atlantic asupra Ucrainei, ceea ce înseamnă că, în cazul unei noi agresiuni rusești, articolul 5 va intra în vigoare, iar Kremlinul își va îndeplini în sfârșit visul – să intre în război cu NATO, și nu cu instructori sau porumbei bio-modificați.

Ucraina speră că partenerii și o parte a statelor membre vor putea contribui la luarea deciziilor corecte. La urma urmei, aceste decizii sunt cele care vor contribui la victoria Ucrainei și la dezvoltarea cu succes a Alianței.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!