Sari la conținut

Summitul Platformei Crimeea: De-ocuparea Crimeei este singura opțiune pentru a pune capăt războiului

La 23 august, la Kiev a început cel de-al treilea summit al Platformei Crimeea, la care au fost reprezentate 63 de state și organizații internaționale. Numărul țărilor care susțin inițiativa Platformei Crimeea crește rapid. Societatea realizează din ce în ce mai mult că anexarea Crimeii este o problemă globală, nu regională. Problema revenirii și restabilirii integrității teritoriale a Ucrainei este o garanție a stabilității și securității în regiunea Mării Negre-Azov. Platforma a fost creată cu un singur scop – să unească lumea în jurul problemei anexării peninsulei Crimeea și a eforturilor comune pentru a opri criminalitatea rusă.

Răspunsul insuficient al lumii la ocuparea Crimeei în 2014 a dezlănțuit Rusia să comită noi crime împotriva poporului ucrainean. În 2022, agresiunea rusă a atins punctul culminant și abia acum problema Crimeii a captat cu adevărat atenția lumii. Controlul Crimeei ocupate temporar permite Rusiei să bombardeze de pe teritoriul său orașele ucrainene, în special Odessa și infrastructura portuară a acesteia, și împiedică navigația în siguranță în Marea Neagră. Acest lucru reprezintă multe alte amenințări, inclusiv posibilitatea unei crize alimentare globale și a răspândirii foametei.

Poporul ucrainean nu este nici pe departe singurul afectat de agresiunea rusă – tătarii din Crimeea au fost supuși unui genocid ca națiune suverană și riscă să dispară din cauza intimidării rusești. Mustafa Dzhemilev, liderul poporului tătar din Crimeea, a declarat că interesul multor țări pentru platforma Crimeea dă mari speranțe că teritoriile ucrainene vor fi returnate. În opinia sa, orice încercări ale unor lideri de a convinge autoritățile ucrainene să cedeze voluntar Crimeea și alte orașe ocupate Rusiei sunt absolut inutile, deoarece Ucraina nu își va pune niciodată la îndoială integritatea.

Potrivit lui Dzhemilev, peste 1 milion de ruși au fost aduși în Crimeea începând din 2014, iar 10% dintre tătarii din Crimeea și zeci de mii de etnici ucraineni au părăsit teritoriul din cauza presiunii exercitate de ocupanți. Rusia militarizează ilegal peninsula, încalcă drepturile omului și arestează și torturează tătarii crimeeni.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a început summitul menționând cetățenii închiși ilegal, spunând în special povestea unei fete care se află într-un centru de detenție preventivă din Moscova de mai bine de șase luni pentru că a mers să-și viziteze tatăl bolnav în Crimeea.

“Cine este jurnalist și a spus adevărul, cine este activist și a luptat pentru adevăr, cine a vrut doar să își practice liber credința, cine a încercat să aducă mai aproape sfârșitul ocupației – pentru Rusia toate acestea sunt crime”, – Zelensky.

În special, președintele a declarat că Platforma Crimeea a semnat acorduri cu o serie de companii care sunt gata să intre în Crimeea imediat după de-ocuparea acesteia. Este vorba despre întreprinderi internaționale, naționale și locale – lanțuri hoteliere, companii aeriene, afaceri bancare etc.

“Crimeea este cheia pentru securitatea Mării Negre. Nu vom lăsa cheile în mâinile teroriștilor. Și nu o vom părăsi”, a adăugat președintele.

Revenirea Crimeei la Ucraina va asigura libera navigație în Marea Neagră și va face ca exporturile să fie de calitate și de încredere. Soluționarea problemei Crimeii este în interesul întregii comunități mondiale. Rusia a transformat teritoriul Crimeii într-o trambulină pentru avansarea forțelor militare mai departe – inclusiv dincolo de granițele Ucrainei. O invazie la scară largă este o dovadă că Rusia nu se va opri la ocuparea câtorva teritorii. Intențiile Kremlinului sunt globale și amenință întreaga lume. Singura ieșire posibilă din această situație este de-ocuparea Crimeei, care este în deplină concordanță cu principiile Kievului.

Autor: Inna Volodina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!