Sari la conținut

Summitul Rusia-Africa – un program de transformare a continentului african într-o colonie a Federației Ruse

Pe 26 iulie, summitul economic Rusia-Africa își va începe lucrările la Sankt Petersburg. Summitul este un eveniment cheie și cel mai ambițios în relațiile dintre Rusia și Africa. Prima conferință a avut loc la 23-24 octombrie 2019 la Soci. La ea au participat 43 de țări africane.


Cea de-a doua conferință va avea loc în acest an, iar Federația Rusă are planuri speciale. Deoarece aceasta este una dintre puținele șanse de a arăta viabilitatea țării în izolare și sub presiunea sancțiunilor. Despre acest lucru în continuare în material. Rusia se pregătește să găzduiască la Sankt Petersburg liderii mai multor țări africane care participă la cel de-al doilea summit Rusia-Africa.

Moscova a declarat că se așteaptă la participarea majorității celor 54 de țări de pe continent. Dar, după cum s-a aflat, 38 din cele 54 menționate și-au anulat vizita. Ceea ce pune în pericol toate planurile pe care agresorul le pregătește încă din 2022. Acest lucru a devenit cunoscut după ce o echipă de hackeri ucraineni “Rezistența cibernetică” a avut acces la documentele acestei reuniuni nefericite. Din ele s-a aflat că Putin controlează personal pregătirea acestui summit. La urma urmei, pentru el este un eveniment de imagine pe fondul sancțiunilor și al problemelor legate de o invazie la scară largă a Ucrainei.

Dictatorul rus a început să se pregătească pentru acest summit încă de după invazia Ucrainei. Astfel, președintele rus a semnat un decret la 21 iulie 2022 pentru pregătirea celui de-al doilea summit Rusia-Africa. În cadrul pregătirii, diplomații ruși au pregătit o notă informativă pentru conducerea lor cu privire la cel de-al doilea summit SUA-Africa, care a avut loc la Washington, DC, în perioada 13-15 decembrie 2022. Acest document este interesant, deoarece demonstrează că SUA investesc în educație, medicină, securitate cibernetică, independență energetică și alte domenii de dezvoltare vitale pentru țările africane.

Așadar, ce fel de relații intenționează Kremlinul să construiască cu țările africane?

În cadrul summitului Rusia-Africa se va discuta despre crearea de coridoare logistice pentru aprovizionarea nu numai cu cereale și îngrășăminte, ci și cu alte produse rusești. La urma urmei, retragerea Moscovei din acordul privind cerealele a slăbit semnificativ securitatea alimentară a continentului. Și exact acest lucru este exact ceea ce agresorul intenționează să preseze pentru a transforma Africa într-o bază de materii prime care poate fi folosită pentru minerit. În acest scop, se plănuiește utilizarea unei scheme clasice pentru Federație – șantajul comercial.

În condițiile actuale, se va construi o dependență față de unul dintre principalii jucători de pe piața cerealelor. Până în acest moment, țările africane au fost dependente de Rusia, deoarece au considerat țara ca fiind un furnizor important de arme, iar acolo unde se furnizează arme, se creează din nou dependență, deoarece diversele arme necesită componente, întreținere și așa mai departe, adică dependența se formează din nou pe o bază permanentă. Ulterior, Rusia, în timp ce furnizează arme țărilor africane, furnizează, de asemenea, ceea ce numește “servicii de securitate”, care sunt apoi, de asemenea, greu de refuzat.

În acest fel, Federația Rusă încearcă să distrugă sistemele internaționale de cooperare și să impună sisteme de cooperare care îi sunt favorabile, bazate pe cantitatea de resurse ieftine și pe cantitatea de arme. O demonstrație a principiilor unui astfel de parteneriat a fost bombardarea Kievului în timpul vizitei liderilor africani care au venit în capitala ucraineană doar cu un plan de pace.

Țările africane trebuie să realizeze că alegerea Federației Ruse ca partener principal este un pas spre dependență și sărăcie atât în 2019, cât și acum. Dând dovadă de bun simț, se poate realiza cu ușurință că abordarea Statelor Unite ale Americii lasă mult timp și necesită ruperea doctrinei de a nu permite influența pe continent. Dar principiile occidentale sunt cele care vor ajuta continentul african să scape de dependența alimentară și să nu-și sacrifice în continuare independența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!