Sari la conținut

Tăierea cheltuielilor bugetare: Toate ministerele au trimis propuneri. Când vor fi analizate – Anunțul Guvernului

Toate ministerele au transmis planurile de reducere a cheltuielilor bugetare și Guvernul a început integrarea acestor planuri pentru a pregăti procesul de decizie, a anunțat joi Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului.

„La următoarea ședință de Guvern (n.a cel mai probabil miercuri, 19 aprilie) va fi analizat pachetul de reduceri solicitat de prim-ministrul Nicolae Ciucă.”, a mai precizat Dan Cărbunaru.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, în prima etapă se va face o analiză a acestor planuri de reduceri de cheltuieli, ulterior urmând a se lua decizii.

Reducerea cheltuielilor bugetare n-a fost discutată cu o zi în urmă la Guvern, așa cum ceruse Ciucă

Reducerea cheltuielilor bugetare nu s-a discutat în ședința de Guvern de miercuri, 12 aprilie, cum ceruse premierul Ciucă, explicația lui Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului fiind că nu au fost centralizate toate planurile de măsuri de la ministere.

Miniștrii PSD s-au reunit miercuri, în biroul lui Marcel Ciolacu de la Parlament pentru a discuta, potrivit surselor HotNews.ro, despre măsurile fiscale pe care trebuie să le identifice Guvernul pentru a acoperi deficitul bugetar. Întâlnirea a avut loc înaintea ședinței de Guvern programată la ora 14.00.

Marcel Ciolacu le-a cerut miniștrilor PSD să prezinte lista cu măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, în contextul în care acesta va prelua funcția de premier, la rocada care ar urma să preia șefia Guvernului din iunie.

Potrivit surselor HotNews.ro, la Ministerul Finanțelor se vor reduce 380 milioane lei, la Transporturi – 400 de milioane de lei, la Economie – 10 milioane lei, la Cultură – 2 milioane de lei.

Ministerul Muncii și Ministerul Agriculturii nu au prezentat o listă cu reducerea cheltuielilor bugetare.

De asemenea, social-democrații iau în calcul să introducă într-o ordonanță care ar urma să conțină reducerea cheltuielilor bugetare și prevederea potrivit căreia s-ar interzice cumulul pensie și salariu pentru angajații de la stat.

Nu s-a stabilit exact cum ar arăta acestă prevedere, dar, sursele HotNews.ro susțin că va fi instituit un prag astfel încât cei care au pensiile mici să poată beneficia și de salariu de la stat.

La întâlnire au fost prezenți secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu (și omul de încredere al lui Marcel Ciolacu când vine vorba de problemele Executivului), europarlamentarul Mihai Tudose, ministrul Finanțelor Adrian Câciu, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul Muncii Marius Budăi și ministrul Culturii Lucian Romașcanu.

Ministrul Finanțelor: Gaura la buget nu este de 20 miliarde lei / Câciu dă vina pe evaziune

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a anunțat în urmă cu o zi, la Parlament, că măsurile avute în vedere de Coaliţie pentru a reduce cheltuielile nu sunt o rectificare bugetară, ci o ordonanţă care să includă măsuri fiscal-bugetare cu scopul de a avea o economie la bugetul de stat.

Câciu a ținut să precizeze că nu este, de fapt, vorba despre o „gaură la buget”, ci de o „încetinire pe încasările de la veniturile pe primul trimestru”.

Gaura la bugetul de stat nu este de 20 de miliarde lei, încetinirea colectării veniturilor se cifrează la 4,7 miliarde lei față de programat, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, la Ora Guvernului.

Ciucă exclude tăierea salariilor bugetarilor: „Să nu inducem o panică absolut nejustificată”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, la Focșani, că le-a cerut miniștrilor să-i prezinte până miercuri, 12 aprilie, soluții pentru reducerea cheltuielilor bugetare, dar a exclus tăierea salariilor bugetarilor ori a investițiilor.

  • „Am discutat şi am rugat şi la conferinţa de presă după şedinţa Biroului Politic şi rog şi acum pe toţi cei care livrează informaţii şi adresează întrebări responsabililor guvernamentali, astfel încât să nu inducem o panică absolut nejustificată în rândul populaţiei.
  • Fiecare dintre aceste opţiuni sunt discutate atunci când vine vorba de chibzuirea bugetului de stat şi desigur că fiecare dintre ele poate să constituie o analiză dar am dat sarcină în guvern ca orice opţiune să fie discutată mai puţin cea de salarii şi cea de investiţii.”, a declarat luni premierul Nicolae Ciucă.

Premierul a susţinut că Guvernul nu are în vedere noi creşteri de taxe în perioada următoare, ci mai degrabă o mai bună colectare a taxelor.

Declarațiile premierului au venit după ce ministrul liberal al Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat sâmbătă, la Antena 3, pentru prima dată, că pentru echilibrarea bugetului și respectarea sarcinilor asumate prin PNRR, Guvernul ar putea revizui salariile bugetarilor sau ar putea chiar să reducă numărul acestora.

Guvernul s-a apucat de tăierea a 20 miliarde lei pe cheltuieli, lucru confirmat de ministrul Finanțelor Adrian Câciu, după ce a constatat că au greșit bugetul pe 2023, așa cum a arătat și HotNews.ro.

Boloș spune că recentele declarații privind faptul că trebuie să reducă cheltuieli de 20 de miliarde de lei vor duce ușor spre aceste reforme pe care le cere Comisia.

Creșterea încasărilor a încetinit / Riscuri mari pentru România

Dacă în anii trecuți aveam o creștere mai mare a încasărilor taxelor (anul trecut a jucat un rol important inflația – a ajutat mult statul), anul acesta s-a domolit fenomenul.

Valoarea creșterii taxelor încasate este cu 22,3 puncte procentuale mai mică decât creșterea înregistrată ca raport între activitatea din primele două luni din 2022 și 2021.

Din punct de vedere al sumelor, s-a înregistrat o scădere a ritmului de creștere a încasărilor de la 11,688 miliarde lei (diferență 2022 față de 2021) la 4,822 miliarde lei (diferență 2023 față de 2022), deci cu 6,866 miliarde lei mai mică.

Diferența se regăsește aproape integral în topul primelor 10 activități economice ca pondere în totalul încasărilor provenite strict din activități economice.

Riscurile României sunt deosebit de mari și în privința cursului valutar pentru că ne lovim de deficite gemene: deficit de cont curent și deficit bugetar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!