Sari la conținut

Teritoriile ocupate ale Ucrainei nu sunt un obstacol în calea aderării la NATO – Stoltenberg

Fostul secretar general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că problema aderării Ucrainei la alianță poate fi rezolvată înainte de sfârșitul războiului cu Rusia. Un astfel de scenariu este posibil dacă ignorăm teritoriile deja ocupate și trasăm o linie condițională lângă ele, care ar asigura securitatea teritoriilor libere ale Ucrainei. Un astfel de scenariu a mai fost realizat, iar fostul secretar general a dat mai multe exemple care confirmă posibilitatea unui astfel de plan. El a declarat pentru Financial Times.

Articolul 5 din Carta NATO privind apărarea reciprocă poate fi aplicat fără a lua în considerare teritoriile ocupate de Rusia. Ucraina ar putea deveni membru cu drepturi depline al Alianței cu garanția de a apăra teritoriile care sunt în prezent libere și ar primi un sprijin fără precedent ca stat membru NATO în cazul extinderii agresiunii ruse.
„Există modalități de a aborda această problemă dacă există o linie care nu este neapărat linia frontierelor recunoscute la nivel internațional”, a declarat Stoltenberg.

Ca exemplu, el a menționat SUA, care a oferit garanții de securitate Japoniei fără a lua în considerare Insulele Kuril, în jurul cărora există o dispută deoarece sunt controlate de Rusia. Un alt exemplu este RFG, care a aderat la NATO în 1955 fără a-și controla toate teritoriile. Alianța s-a angajat să apere doar Germania de Vest în caz de agresiune, deoarece aceasta era divizată de Germania de Est.

Aceste exemple dovedesc clar că opțiunea propusă de fostul Secretar General pentru a rezolva problema aderării Ucrainei la NATO are un potențial mare. În cazul în care Ucraina devine membră și definește o anumită linie de securitate, Rusia cu greu ar risca să meargă mai departe, deoarece ar însemna un mare război cu toți membrii Alianței. Planul propus este complet opus ideii de compromisuri teritoriale și concesii Rusiei, deoarece ar putea fi un garant al securității și o modalitate fiabilă de a salva multe vieți nevinovate și de a proteja teritorii.

„Comparațiile sunt întotdeauna foarte periculoase, deoarece nicio paralelă nu este 100% exactă”, a adăugat Stoltenberg, dar ”atunci când există voință, poți găsi întotdeauna o soluție. Dar aveți nevoie de o linie care definește unde se aplică articolul 5, iar Ucraina trebuie să controleze întregul teritoriu de pe acea linie”.

Fostul secretar general consideră că aliații Ucrainei au obligația de a oferi Kievului garanții și de a crea condiții pentru ca Ucraina să își păstreze independența ca stat în negocierile cu Rusia. El consideră că NATO nu a fost suficient de activă înainte și la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, furnizând Kievului prea puține arme și cu întârzieri mari.

Reamintim că atribuțiile lui Jens Stoltenberg în calitate de secretar general al Alianței s-au încheiat la 1 octombrie 2024. Locul său a fost luat de fostul prim-ministru olandez Mark Rutte, care a efectuat deja o vizită oficială la Kiev pe 3 octombrie. Ucraina contează pe un sprijin suplimentar din partea NATO, care, la rândul său, a declarat că intenționează să crească producția de armament.

Autor: Inna Volodina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!