Din 2014, când Rusia a declanșat războiul în estul Ucrainei, aceasta și-a încălcat masiv obligațiile care îi revin în calitate de stat ocupant în temeiul Convenției de la Geneva privind protecția persoanelor civile în timp de război. Invazia la scară largă a demonstrat că metodele de război rusești vizează distrugerea totală a poporului ucrainean, după cum o demonstrează uciderea zilnică a civililor și distrugerea deliberată a infrastructurii și a patrimoniului cultural al țării.
Rusia efectuează pașapoarte forțate în teritoriile ocupate temporar din Ucraina, în special în regiunea Kherson. Oamenii sunt amenințați cu deportarea pentru că refuză să ia un pașaport rusesc, după cum au raportat Forțele Armate ale Ucrainei, precum și persoane care au fost martori direcți ai pașaportizării forțate în regiunile Kherson și Zaporizhzhya. Potrivit Statului Major al AFU, un convoi de autobuze însoțit de reprezentanți ai FSB sosește în așezări, punând radical populația în fața unei alegeri: fie un pașaport rusesc, fie evacuarea forțată cu confiscarea proprietății.
Ucraina, la rândul său, nu recunoaște pașaportizarea forțată. În Rada Supremă există dezacorduri în privința faptului dacă ucrainenii ar trebui să ia sau nu cetățenia rusă. Comisarul parlamentar pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets, consideră că fiecare ucrainean din teritoriile ocupate ar trebui să accepte un pașaport rusesc pentru a-și păstra viața. Pe de altă parte, ministrul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, Iryna Vereshchuk, ordonă să nu ia pașaportul și să părăsească imediat teritoriul orașelor ocupate pentru cei care se află încă acolo. În ciuda diferențelor dintre ei, ambii oficiali împărtășesc același obiectiv – să salveze cât mai multe vieți.
Nu există o cifră exactă a numărului de ucraineni deportați în Rusia, deoarece nu este posibil să se facă numărători în teritoriile aflate temporar în afara controlului Ucrainei. Potrivit informațiilor publicate de Dmytro Lubineț pe un canal telegrafic, peste 3 milioane de persoane au fost duse în Rusia, dintre care aproape 20.000 erau copii.
Sub sloganul “evacuării”, ocupanții efectuează o deportare arbitrară a ucrainenilor. În special, se pregătește o deportare în masă a aproximativ 2.700 de angajați ai centralei nucleare din Zaporizhzhya și a familiilor acestora. Prin astfel de acțiuni, invadatorii expun din nou lumea la pericolul nuclear.
“În acest fel, ocupanții ruși își dovedesc incapacitatea de a asigura funcționarea centralei nucleare din Zaporizhzhya, întrucât acum există o lipsă catastrofală de personal calificat”, a comentat Enerhoatom.
Centrul pentru Comunicări Strategice raportează că represiunea se intensifică: sub pretextul măsurilor de contrainformații și de combatere a terorismului, rușii răpesc, torturează și arestează civili pentru cea mai mică vină. Invadatorii pun în aplicare un program de dezucrainizare a teritoriilor ocupate, eliminând limba ucraineană din sfera publică și introducând propaganda rusă în rândul copiilor și tinerilor.
Rușii încearcă să schimbe compoziția demografică a populației. În loc de ucraineni deportați, în teritoriile ocupate temporar sunt aduse elemente asociale din Rusia: persoane cu cazier judiciar, dependenți de droguri, persoane fără adăpost etc. În plus, autoritățile ruse încearcă să îi convingă pe studenții universitari ruși să se mute în teritoriile ucrainene ocupate, promițându-le un presupus loc de muncă permanent acolo după ce își primesc diplomele.
Încălcările Rusiei au afectat clauze importante ale Convenției de la Geneva, cum ar fi:
- Articolul 3 din Convenția privind protecția persoanelor civile în timp de război, care indică nediscriminarea și tratamentul uman al persoanelor care nu iau parte la un conflict armat;
- articolul 32 din Convenția privind protecția persoanelor civile, care prevede interzicerea provocării de vătămări corporale sau de acte care pot duce la moartea civililor;
- articolul 51 din Convenția privind interzicerea atacurilor împotriva obiectelor nemilitare, care interzice orice presiune sau propagandă asupra civililor.
În plus, în războiul împotriva Ucrainei, Rusia utilizează arme interzise de Convenția de la Geneva, în special bombe “cu vid” și cu dispersie, muniții cu fosfor și arme hipersonice. Prin utilizarea de arme interzise împotriva civililor ucraineni, Rusia încalcă toate drepturile omului. Nerespectarea legii de către Rusia trebuie să înceteze, iar ucrainenii îndepărtați cu forța trebuie să se întoarcă acasă. Toți cei implicați în crimele teroriste ale Rusiei în Ucraina trebuie să fie trași la răspundere la nivel internațional.
Autor: Inna Volodina