Sari la conținut

Tragedie în sudul Italiei: 40 de oameni, printre care și un bebeluș, au murit după scufundarea unei bărci

Cel puțin 40 de migranți, inclusiv un bebeluș, au murit după ce ambarcațiunea în care se aflau s-a scufundat în zori în apropiere de orașul italian Crotone, în Calabria (sud), a anunțat duminică paza de coastă italiană, potrivit AFP.

„În prezent, 80 de persoane au fost recuperate în viață, dintre care unele au reușit să ajungă singure la țărm după naufragiu, iar 43 de cadavre au fost găsite de-a lungul coastei”, se arată într-un comunicat al pazei de coastă emis la sfârșitul dimineții.

„Zeci și zeci de oameni au murit înecați, inclusiv copii, mulți fiind dați dispăruți. Calabria este în doliu pentru această tragedie teribilă”, a spus Roberto Occhiuto, președintele regiunii.

Potrivit gărzii de coastă, ambarcațiunea transporta aproximativ 120 de persoane și s-a rupt pe stânci la câțiva metri de coastă, iar pompierii au susținut chiar că la bord se aflau “mai mult de 200 de persoane”.

Imaginile filmate de poliția italiană au arătat resturi de lemn împrăștiate pe o sută de metri de plajă, numeroși salvatori veniți la fața locului și supraviețuitori ce așteptau să fie transferați la un centru de primire.

Operațiunea de salvare a fost foarte dificilă din cauza mării agitate:

Exprimându-și „profunda tristețe”, șefa guvernului Giorgia Meloni a declarat într-un comunicat că este „criminal să pui pe mare o ambarcațiune de 20 de metri cu 200 de persoane la bord și cu o prognoză meteo nefavorabilă”.

„Guvernul s-a angajat să prevină plecările, și odată cu ele acest tip de tragedie, și va continua să facă acest lucru, cerând în primul rând cea mai mare colaborare a statelor de plecare și de origine”, a afirmat Meloni.

Noi reguli privind salvarea migranților în Italia

Acest nou naufragiu cu multe victime vine la doar câteva zile după ce parlamentul a adoptat noi reguli controversate privind salvarea migranților, reguli propuse de guvernul dominat de extrema dreaptă.

Meloni, liderul partidului de extremă-dreapta Fratelli d’Italia (FDI), a preluat șefia executivului de coaliție în octombrie, după ce a promis că va reduce numărul de migranți care ajung în Italia.

Noua lege forțează navele umanitare să efectueze o singură salvare pe rând, ceea ce, potrivit criticilor, crește riscul de deces în zona centrală a Mediteranei, considerată cea mai periculoasă traversare din lume pentru migranți.

Pentru ministrul de interne Matteo Piantedosi, această „tragedie (…) arată cum este absolut necesar să luptăm cu fermitate împotriva rețelelor de imigrație ilegală”.

Anul acesta au debarcat deja 14.000 de migranți

Poziția geografică a Italiei face ca aceasta să fie o destinație principală pentru solicitanții de azil care se deplasează din Africa de Nord spre Europa, iar Roma se plânge de mult timp de numărul de sosiri pe teritoriul său.

Potrivit Ministerului de Interne, aproape 14.000 de migranți au debarcat în Italia de la începutul anului, față de aproximativ 5.200 în aceeași perioadă a anului trecut și 4.200 în 2021.

ONG-urile nu transportă, însă, decât un mic procent din migranții care doresc să ajungă în Europa, majoritatea fiind salvați de navele pazei de coastă sau ale marinei.

Cu toate acestea, guvernul acuză ONG-urile că stimulează sosirile de migranți și încurajează traficanții.

„Oamenii de pe mare trebuie salvați indiferent de costuri, fără a-i penaliza pe cei care îi ajută”, a reacționat duminică pe Twitter Carlo Calenda, fost ministru și lider al partidului centrist Azione.

„Este inacceptabil din punct de vedere uman și de neînțeles de ce asistăm la tragedii care pot fi evitate”, a scris pe Twitter organizația Medici fără frontiere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!