Sari la conținut

Trecerea țărilor din Colectivul Sud pe partea Ucrainei este cea mai bună cale de urmat

La începutul articolului merită să explicăm ce este Colectiv Sud. Termenul descrie țări din Asia, Africa și America Latină care au în comun o politică policentrică și o creștere economică rapidă. Acesta cuprinde în prezent aproape două treimi din statele membre ale ONU, reprezentând aproximativ 80% din populația mondială, aproximativ 50% din PIB-ul global și aproximativ jumătate din volumul total al comerțului internațional.

Înainte de războiul la scară largă din Ucraina, Federația Rusă exercita o influență enormă în rândul țărilor din Sudul Colectiv și, parțial, a adoptat o poziție neutră sau chiar loială față de politicile agresive ale Kremlinului; exemplele Indiei și Chinei ilustrează în mod viu acest lucru.

Dar odată cu debutul agresiunii nebunești și nejustificate a Rusiei și, de asemenea, cu politica externă distructivă a Rusiei, vectorul de dezvoltare ulterioară a Sudului Colectiv s-a schimbat. O analiză detaliată a situației actuale și perspectivele viitoare pentru Ucraina și participanții la BRICS vor fi prezentate în continuare în articol.
Până la 24 februarie 2022 și până la impunerea sancțiunilor împotriva Rusiei, între aceste țări s-au creat legături economice și politice strânse timp de mulți ani. Dar, cu India ca exemplu, este ușor de văzut cum Rusia distruge relațiile cu aliații săi.

La urma urmei, declarațiile oficialilor Federației Ruse au fost cele care au contribuit la anularea evenimentelor oficiale regulate dintre șefii de stat. Nu doar componenta politică este afectată, relațiile economice au fost, de asemenea, modificate. La urma urmei, partea indiană și-a schimbat contactele cu Federația Rusă, trecând de la a fi un teren de joc echitabil la a o folosi ca pe un apendice de materii prime. Delhi condamnă, de asemenea, atrocitățile și șantajul nuclear al Kremlinului și declară oficial că este inacceptabilă amenințarea la adresa viitorului întregii omeniri.

Deloc surprinzător, în acest aspect, pozițiile Colectivului Sud și ale Ucrainei coincid. La urma urmei, țările nu cred în utilizarea forței și în amenințări goale; statele se ghidează după principiile dreptului internațional și ale cooperării. Și exact acest lucru ajută la schimbarea ușoară a vectorului și la stabilirea unor noi relații de parteneriat.

Deoarece țările menționate mai sus și comunitatea mondială în ansamblu văd Ucraina ca pe un partener de încredere care poartă o povară cu adevărat mare. Pe umerii poporului ucrainean se află nu numai securitatea regiunii europene și propria sa supraviețuire, în paralel, țara care suferă în fiecare zi de agresiune salvează lumea de la o catastrofă umanitară. Este o catastrofă umanitară care amenință lumea din cauza Rusiei, care a tăiat în mod deliberat canalele de aprovizionare a multor țări, ignorând nu numai dreptul internațional, ci și nevoile comunității mondiale.

Și după un an de război, sute de copii morți și orașe distruse, liderii ucraineni vorbesc de la tribuna Adunării Generale a ONU doar despre pacea și dreptatea pe care ucrainenii le merită după mai mult de 440 de zile de război.

Iar dreptatea poate fi făcută de Tribunalul Internațional pentru Investigarea Crimei de Agresiune, o inițiativă susținută de peste 30 de țări, inclusiv cele din sudul colectiv.
Aceasta arată nu numai unitatea comunității internaționale. Tribunalul este o șansă de a arăta oricărui stat că crimele de agresiune nu vor fi niciodată uitate sau iertate. Pentru fiecare astfel de crimă, autorii vor fi trași la răspundere.

Și pentru a înlocui țara teroristă nebună, este o țară care și-a revenit din ororile războiului și este pregătită să devină un pilon cheie în economia și securitatea mondială. Iar această țară este Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!