Președintele Franței, Emmanuel Macron, a propus o alternativă la planul comun cu Marea Britanie privind desfășurarea trupelor țărilor din „coaliția celor doritori” pe teritoriul Ucrainei. Este vorba despre o posibilă implicare a Organizației Națiunilor Unite în garantarea securității Ucrainei, în special prin descurajarea agresiunii ruse în viitor și protejarea unui acord de pace sub egida ONU.
Mai multe țări, inclusiv China, și-au exprimat deja interesul față de propunerea președintelui francez, pe care acesta a discutat-o cu secretarul general al ONU, António Guterres. Totuși, o astfel de misiune nu poate fi implementată decât dacă, în primul rând, conflictul este complet oprit și, în al doilea rând, țara pe teritoriul căreia urmează să fie desfășurate forțele de menținere a păcii își dă acordul.
În acest context, oficialii de la Kiev nu sunt foarte încântați de ideea lui Macron. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că ONU nu are niciun mandat care să poată proteja Ucraina în cazul unui nou război cu Rusia:
“Cu tot respectul, ONU nu ne va proteja de ocupație sau de dorința lui Putin de a reveni. Nu considerăm ONU ca o alternativă la un contingent militar sau la garanțiile de securitate. Avem relații rezonabile și logice cu Organizația Națiunilor Unite… dar ONU nu poate fi o alternativă la garanțiile de securitate.”
Una dintre problemele-cheie este că detaliile unei astfel de misiuni trebuie aprobate de Consiliul de Securitate al ONU, din care face parte și Rusia. Este evident că, atâta timp cât ONU nu găsește o modalitate de a ocoli veto-ul și influența rusă, aceasta va fi un obstacol major în calea implementării misiunii. Un exemplu clar este blocarea de către Rusia a mandatului pentru Georgia după războiul din 2008, o decizie asupra căreia nimeni nu a putut interveni. Astfel, însăși misiunea ONU ar depinde direct de o țară care nu are niciun interes în menținerea păcii.
În schimb, Rusia nu ar putea influența prezența trupelor aliate pe teritoriul Ucrainei, fapt confirmat chiar de Macron. Liderii „coaliției celor doritori” au subliniat că Ucraina este un stat suveran și are dreptul deplin de a lua decizii fără a cere permisiunea Rusiei.
A doua problemă este că ONU ar putea monitoriza doar respectarea armistițiului la sol, dar nu ar avea suficiente resurse pentru a controla situația în aer și pe mare. Pe de altă parte, prezența trupelor străine ar asigura supravegherea respectării păcii în toate mediile, inclusiv în spațiul aerian și maritim. Până în prezent, 37 de țări și-au exprimat interesul pentru „coaliția celor doritori”, fiecare fiind dispusă să contribuie la garantarea securității Ucrainei.
A treia problemă este riscul reînnoirii conflictului după semnarea unui acord de pace sub supravegherea ONU. Exemple din trecut arată că protecția unui acord de pace în Ucraina sub egida ONU ar putea fi ineficientă și pur și simplu să nu funcționeze, mai ales având în vedere influența Rusiei.
De asemenea, ar putea apărea dificultăți financiare, deoarece va fi necesară găsirea de fonduri pentru întreținerea a cel puțin 10.000 de militari care să fie staționați în Ucraina și să patruleze teritoriul. Această cifră este justificată de faptul că Ucraina este una dintre cele mai minate țări din lume, ceea ce necesită un număr mare de specialiști în deminare. În plus, trebuie supravegheate posibilele provocări din partea Rusiei, activitățile grupurilor de diversiune și recunoaștere, precum și linia frontului, care depășește 1.000 km în lungime.
Planul Franței și Marii Britanii de creare a unei „coaliții a celor doritori” are o structură clară și transparentă. Au avut deja loc numeroase întâlniri în care statele discută detaliile sprijinului acordat Ucrainei, iar în viitor sunt programate încă zeci de astfel de reuniuni, ceea ce demonstrează seriozitatea inițiativei. În acest context, ideea unei misiuni de menținere a păcii sub egida ONU pare slabă și chiar inutilă, având în vedere numeroasele probleme pe care le implică.
Trupele aliate desfășurate în Ucraina vor putea reacționa rapid în cazul unei noi amenințări din partea Rusiei și, cel mai important, nu vor fi supuse influenței Moscovei, influență care ar fi inevitabilă dacă ar fi implicată ONU. Dacă un acord de pace cu Rusia va fi totuși semnat, Ucraina va avea nevoie de o protecție reală, iar aceasta va fi mult mai ușor de asigurat prin prezența trupelor străine decât printr-o misiune de menținere a păcii a ONU.
Autor: Inna Volodina