Sari la conținut

Ucraina a făcut prograse „uriașe” pe front în est și sud, spune șeful NATO. De ce are nevoie urgent Kievul

În timp ce face progrese „uriașe” pe front, în est și sud, Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană, inclusiv de muniţie, piese de schimb şi întreţinere pentru sistemele pe care armata ucraineană le are deja, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite sursa.

„Există o nevoie urgentă de apărare aeriană, nu doar de sisteme noi, ci şi de muniţie, întreţinere, piese de schimb. Vedem că apărarea aeriană salvează vieţi în fiecare zi în Ucraina şi trebuie să susţinem sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei”, a pledat secretarul general al NATO, notează News.ro.

El a făcut aceste declarații după ce un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat declarase mai devreme marţi că întărirea apărării aeriene a Ucrainei este esenţială, inclusiv pentru a proteja infrastructura critică pe măsură ce vine iarna.

Stoltenberg a refuzat să spună câte runde de muniţii pot livra aliaţii NATO Ucrainei în fiecare an sau când anume vor fi livrate F-16 către Kiev.

„Aliaţii lucrează din greu pentru a-i antrena (pe piloţii de F-16) cât mai repede posibil”, a spus el. „Importanţa avioanelor F-16 este, de asemenea, că transmite un mesaj de sprijin pe termen lung şi durabil”, a subliniat el.

„Suntem pregătiţi pentru o misiune de lungă durată. Nu pentru că suntem capabili să prevedem exact cât va dura acest război, ci pentru că trebuie să trimitem un mesaj că preşedintele Putin nu ne poate aştepta pe noi”, a spus Stoltenberg.

Şeful NATO a mai declarat că ar fi preferat să vadă un progres mai rapid în contraofensiva Ucrainei, dar a spus că progresele acesteia în sud şi în est sunt totuşi „uriaşe”.

Oficialii ucraineni au declarat că forţele lor au trecut de prima linie de apărare a Rusiei, dar că acum se confruntă cu alte linii în locuri unde Moscova a avut timp să construiască fortificaţii şi câmpuri minate.

Unii analişti militari au spus că Ucraina ar putea avea dificultăţi în a-şi menţine ritmul pe câmpul de luptă odată cu apariţia vremii reci şi umede, dar Stoltenberg a spus că luptele ar putea continua şi în toamnă şi pe parcursul iernii.

„Ceea ce trebuie să continuăm să facem este să îi sprijinim pe ucraineni, iar apoi ei trebuie să ia deciziile pe teren”, a spus el. „Războiul de uzură devine un război de logistică”, a conchis el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!