Rachete rusești de toate tipurile, drone și bombe aeriene survolează zilnic teritoriul Ucrainei și în fiecare zi ucrainenii aud că sistemele de apărare aeriană urmează să fie predate și că va fi oferită asistență militară din partea partenerilor străini. Dar mai este oare timp de așteptat?
După așa-zisele viitoare alegeri ale lui Putin, în primăvara anului 2024, Kremlinul a decis să recurgă la o nouă tactică de lovituri împotriva Ucrainei – este vorba de atacuri puternice asupra sistemului energetic ucrainean. Țintele sale sunt acum marile instalații energetice, iar loviturile au devenit din ce în ce mai țintite, complexe și combinate. Cele mai masive lovituri asupra instalațiilor energetice ucrainene din acest nou val au fost efectuate la 22 martie, 29 martie și 11 aprilie 2024.
La 11 aprilie, centrala de producere a energiei electrice Tripilska, cea mai mare din regiunea Kiev, a fost complet distrusă de o rachetă rusească. Această centrală era principalul furnizor de energie electrică pentru regiunile Kiev, Cherkassy și Zhytomyr.
La 22 martie, CHPP-5 (una dintre cele mai mari din Ucraina) și centrala electrică centrală TPP Zmiyivska au fost distruse în regiunea Kharkiv în urma unui atac rusesc. Din cauza distrugerii acestor centrale de cogenerare, Kharkiv și-a pierdut principala capacitate de producere a energiei termice și electrice. Atunci a avut loc o pană de curent în Harkov, orașul a rămas fără alimentare cu energie electrică. În aceeași zi, principalele instalații energetice din regiunile Vinnytsia, Lviv și Dnipro au suferit, de asemenea, daune semnificative. Va dura ani de zile pentru a restabili aceste instalații.
La 29 martie, rachete rusești au atacat centralele Kanevskaya HPP (regiunea Cherkasy) și Dniester HPP (regiunea Cernăuți).
Kremlinul lovește centralele electrice din anumite regiuni pentru a le arunca în pană de curent. Începând de astăzi, Ucraina a pierdut, cel puțin temporar, 50% din capacitatea sa de producție și 20% din capacitatea de distribuție în sectorul energiei electrice.
În același timp, rușii acționează într-o manieră extrem de cinică: mai întâi, orașul este atacat de un prim val de rachete sau drone kamikaze; la fața locului ajung serviciile medicale, de pompieri și de căutare și salvare; după aceea, orașul este atacat de al doilea val de drone de atac, care lovesc în mod deliberat țintele anterioare, provocând moartea angajaților serviciilor menționate mai sus.
Prin astfel de acțiuni, trupele rusești încalcă cea de-a patra Convenție de la Geneva privind protecția persoanelor civile în timp de război prin bombardarea infrastructurii energetice, a locuințelor și a unităților medicale. În acest fel, Rusia încearcă să creeze o catastrofă umanitară în Ucraina și să semene haos și panică în rândul populației. Și acesta este motivul pentru care Ucraina are dreptul exclusiv la autoapărare în temeiul articolului 51 din Carta ONU.
Întărirea apărării Ucrainei a fost discutată la summitul Inițiativei celor Trei Mări (Trimorje) de la Vilnius.
Summitul Trimorje este o inițiativă economică și de infrastructură internațională care reunește Ucraina și 12 țări UE situate în apropierea Mării Baltice, Mării Negre și Mării Adriatice. Inițiativa are ca scop crearea unui dialog regional pe diverse teme care privesc statele membre. Primul summit a avut loc la Dubrovnik în 2016. În cadrul celui de-al șaptelea summit, desfășurat la Riga la 20 iunie 2022, Ucrainei i s-a acordat statutul de participant la inițiativă.
“Trebuie să protejăm Harkov, Odesa, Mykolaiv, Zaporizhzhya și toate celelalte orașe ale noastre de loviturile rusești. Iar primul lucru este apărarea aeriană”, a subliniat președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy. Cheia acum este ca țările partenere ale Ucrainei să facă totul pentru a consolida apărarea aeriană a Ucrainei, pentru a asigura nevoile armatei ucrainene și pentru a consolida sprijinul internațional în vederea învingerii terorii rusești. La urma urmei, Ucraina este doar o “verigă intermediară” pentru “cuceritorii” Kremlinului. Trupele lui Putin urmăresc să meargă mai departe – în Polonia, în statele baltice și mai departe în Europa.
La summitul de la Trimoria, participanții și-au exprimat sprijinul neclintit pentru Ucraina în lupta sa împotriva Federației Ruse și a fost adoptată, de asemenea, o declarație comună care exprimă angajamentul pentru o Europă mai rezistentă, un parteneriat transatlantic mai puternic și un sprijin neclintit pentru Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii rusești.
Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că Polonia deține stocuri de rachete pentru sisteme de apărare antiaeriană de tip sovietic și că ia în considerare posibilitatea de a le transfera Ucrainei. “Polonia are rachete în stocurile sale. Și am discutat despre posibilitatea de a le transfera Ucrainei pentru a asigura apărarea aeriană a Ucrainei. Voi vorbi cu ministrul apărării când mă voi întoarce la Varșovia”.
Lituania, realizând amploarea distrugerilor din Ucraina, este pregătită să transfere Ucrainei echipamente energetice de la centrala termică și electrică din Vilnius și de la centrala nucleară de la Ignalina.
Letonia și Ucraina au semnat un acord bilateral de securitate. Conform acestuia, Letonia va oferi Ucrainei asistență militară în valoare de 0,25% din PIB anual. În plus, Letonia s-a angajat pe 10 ani să sprijine Ucraina în domeniul apărării cibernetice, al deminării, al tehnologiei vehiculelor aeriene fără pilot și, bineînțeles, să faciliteze aderarea Ucrainei la UE și la NATO.
Prin asistența acordată Ucrainei, liderii europeni devin din ce în ce mai conștienți de faptul că “pentru ca rachetele rusești să nu mai zboare deasupra Vilnius, Varșoviei sau Chișinăului, trebuie să înceteze în cele din urmă să mai zboare deasupra Odessei și Harkovului”.
La urma urmei, Kremlinul este o amenințare nu numai pentru Ucraina, ci pentru fiecare națiune care se învecinează cu Rusia și pentru toți cei care prețuiesc dreptul internațional. Prin urmare, partenerii trebuie să își onoreze angajamentele de a sprijini Ucraina pentru a rupe planurile dictatorului rus Vladimir Putin.