Sari la conținut

Ucraina continuă să comunice cu partenerii pentru a obține permisiunea de a lovi teritoriul rus

Din 2022, Ucraina a primit un sprijin extraordinar din partea țărilor partenere. Acesta include atât resurse financiare pentru echilibrarea economiei unui stat beligerant, cât și arme care oferă capacitatea de a respinge atacurile inamice și de a desfășura operațiuni contraofensive eficiente.

Cu toate acestea, țările partenere au limitat utilizarea de către Ucraina a armelor sale la lovirea țintelor militare direct pe teritoriul țării agresoare, Rusia. Aliații Ucrainei, în special SUA, au fost îngrijorați de faptul că atacarea țintelor de peste granița recunoscută internațional a Rusiei cu arme furnizate de țările NATO ar duce la escaladarea conflictului. Însă o ofensivă a trupelor de ocupație ruse la începutul lunii mai în regiunea Harkov a influențat opinia partenerilor Ucrainei – aceasta reprezenta o amenințare serioasă pentru Harkov, situat la 30 de kilometri de frontiera ruso-ucraineană.

După noua avansare a inamicului în regiunea Harkov, Ucraina a fost autorizată să lovească Federația Rusă cu arme occidentale. Printre țările care au sprijinit-o se numără Franța, Republica Cehă, Polonia, Suedia, Finlanda, Regatul Unit, Estonia, Letonia, Lituania și Țările de Jos – țări care au declarat deja public că nu sunt împotriva lovirii Rusiei cu armele lor. Germania intenționa, de asemenea, să ridice interdicția, după cum a anunțat cancelarul Olaf Scholz.

Cu toate acestea, cele mai lungi negocieri privind ridicarea restricțiilor sunt în curs de desfășurare cu Statele Unite. Pentru a convinge Washingtonul de corectitudinea acestei decizii, Kievul a decis să prezinte administrației președintelui american Joe Biden țintele de pe teritoriul Rusiei, pe care le-ar putea lovi cu arme americane. Această listă va fi ultima încercare de a convinge Washingtonul să ridice restricțiile privind utilizarea mijloacelor de înfrângere. Acest lucru este raportat de publicația Politico, citând surse proprii.

Se remarcă faptul că Ucraina a prezentat anterior o listă de ținte potențiale pentru eventuale lovituri împotriva lor cu arme occidentale, iar de data aceasta, totuși, o astfel de listă ar trebui să devină și mai specifică. Acest lucru este de așteptat să se întâmple chiar săptămâna aceasta, în timpul vizitei președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy și a ministrului apărării Rustem Umerov în SUA.

America consideră însă că ridicarea restricțiilor nu va avea o importanță strategică în război, deoarece Rusia și-a mutat cele mai importante ținte, inclusiv avioanele, mai departe de frontieră și le-a făcut inaccesibile.

Cu toate acestea, Kievul a identificat încă câteva ținte importante pe care le poate atinge cu rachetele furnizate de SUA. Ucraina speră că această listă îl poate convinge pe Joe Biden să se răzgândească.

Oficialii și parlamentarii ucraineni insistă că ridicarea tuturor restricțiilor este necesară, considerând că aceasta va oferi armatei mai multă libertate pentru a lupta împotriva Rusiei în interiorul granițelor sale.

Este demn de remarcat faptul că poziția SUA amintește de 2022, când orice nemulțumire față de agresor era temută de mulți dintre aliații Ucrainei. Dar, după cum arată reacția Kremlinului la operațiunea Kursk, nu trebuie să ne așteptăm la o escaladare din partea agresorului. Maximul este un atac localizat cu rachete asupra civililor ucraineni. Pentru a împiedica forțele armate ale Rusiei să provoace pagube masive civililor, țara cere să i se permită să lovească. Și, având în vedere reputația forțelor armate ucrainene, aceasta ar fi cea mai eficientă soluție posibilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!