Sari la conținut

Ucraina continuă să își consolideze capacitățile de apărare prin crearea unei rețele de tratate de securitate

În perioada 9-11 iulie, la Washington are loc un summit NATO dedicat continuării cooperării cu Ucraina și stabilirii statutului țării în ierarhia Alianței. Mulți experți au profețit că, în această perioadă, partea ucraineană va fi implicată activ în convenirea a numeroase tratate care vor viza îmbunătățirea capacităților de apărare.

La 11 iulie, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy și omologul său român Klaus Iohannis au semnat un acord bilateral privind cooperarea în domeniul securității între cele două țări, a anunțat biroul prezidențial ucrainean. În document, Bucureștiul s-a angajat să continue sprijinul multidimensional acordat Ucrainei cu aceeași dinamică ca în perioada 2022-2024, precum și să transfere sistemul de apărare antiaeriană Patriot promis. Țara a promis să faciliteze tranzitul cât mai rapid al tuturor echipamentelor necesare prin teritoriul său către Ucraina.

Acordul include puncte de cooperare privind consolidarea securității în regiunea Mării Negre. România va sprijini Ucraina în deminarea Mării Negre și va oferi sprijin prin intermediul instrumentelor UE și NATO. Bucureștiul va sprijini, de asemenea, industria de apărare a Ucrainei. De asemenea, România va sprijini cu parteneri centrul de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni, contribuind la coalizarea abilităților Forțelor Aeriene.

Blocuri separate ale documentului se referă la informații și contrainformații, securitate cibernetică, securitate informatică, deminare umanitară, sancțiuni, recuperare și reabilitare a Ucrainei. În plus, acordul stabilește un mecanism de răspuns de urgență de 24 de ore în caz de agresiune rusă repetată împotriva Ucrainei sau o escaladare semnificativă.

În plus față de acest acord, Kievul a încheiat o serie de alte tratate cruciale

La 8 iulie, înainte de summitul de la Varșovia, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy și prim-ministrul polonez Donald Tusk au semnat un acord privind cooperarea în domeniul securității. Polonia va furniza Ucrainei mai multe pachete de ajutor militar în acest an și, în conformitate cu acordul, se angajează să continue să sprijine Ucraina pe parcursul celor 10 ani de valabilitate a documentului.

Acordul prevede cooperarea în industria de apărare, în special amplasarea în Ucraina a instalațiilor de producție ale companiilor poloneze din domeniul apărării și studierea unor oportunități suplimentare pentru producția comună în domeniul apărării. Documentul ar trebui să consolideze cooperarea în sfera non-militară, inclusiv în domeniul informațiilor, securității cibernetice, securității maritime și a informațiilor, protecției infrastructurii critice. De asemenea, pentru prima dată, acordul de securitate vorbește despre crearea unei “legiuni ucrainene” – formarea de personal al forțelor ucrainene de securitate și apărare pe teritoriul Poloniei, la care se vor putea alătura cetățenii ucraineni care locuiesc temporar în Polonia și în alte țări.

La summitul propriu-zis, în prezent se știe despre semnarea unui nou acord bilateral cu Luxemburg. Conform acordului, Luxemburg va continua să ofere asistență militară Ucrainei, țara sprijină sancțiunile împotriva Rusiei, aderarea Ucrainei la UE și NATO și, de asemenea, va contribui la protejarea și restaurarea patrimoniului cultural.

Este demn de remarcat faptul că, la momentul redactării acestui raport, multe decizii anunțate în favoarea Ucrainei sunt în faza de finalizare sau deja în faza de anunțare. Acest lucru arată nivelul de sprijin internațional pentru Ucraina și importanța victoriei părții ucrainene. Aceste evenimente ar trebui să fie un semnal pentru Rusia să înceapă negocierile de pace în condiții acceptabile pentru Kiev, deoarece în viitor sprijinul partenerilor va crește și nu va mai fi posibil ca președintele rus autoproclamat Vladimir Putin să salveze aparențele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!