Ucraina este astăzi cea mai minată țară de pe planetă, iar armata sa nu are oameni și echipamente pentru a curăța linia frontului, susține, într-un interviu pentru The Guardian, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, potrivit sursei.
„Sunt sute de kilometri de câmpuri de mine, milioane de dispozitive explozive, în unele părți ale frontului, până la cinci mine pe metru pătrat. Câmpurile de mine rusești sunt un obstacol serios pentru trupele noastre, dar nu de nedepășit. Avem geniști calificați și echipamente moderne, dar sunt extrem de insuficiente pentru frontul care se întinde pe sute de kilometri în estul și sudul Ucrainei”, a spus el, într-un apel urgent adresat aliaților.
Unele mine au fost puse de forțele ucrainene pentru a-și proteja propriile linii defensive, dar marea majoritate sunt rusești.
„Avem nevoie critică de mai multe echipamente de deminare. Este nevoie de geniști, aici și acum”
Oficialii Ministerului Apărării de la Kiev au sugerat că există o oportunitate pentru țări care nu doresc să ofere arme letale, precum Japonia, să ofere sprijin pentru pregătirea personalului, precum și echipamente de deminare.
Volodimir Zelenski s-a plâns că întârzierea livrării de arme pentru Ucraina și și întârzierea contraofensivei au permis Rusiei să pună milioane de mine înaintea pozițiilor sale.
La întâlnirea aliaților din iulie la Ramstein, în Germania, Lituania, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia și Danemarca au convenit să antreneze și să echipeze unitățile ucrainene de deminare. Alte țări au fost invitate să li se alăture.
Reznikov a spus că este nevoie cu disperare de ajutor.
„Avem nevoie critică de mai multe echipamente de deminare. Este, de asemenea, extrem de necesar să se grăbească pregătirea geniștilor. Este nevoie de geniști, aici și acum. Munca lor salvează vieți și asigură înaintarea trupelor noastre. Coaliția de deminare este construită pe principiul „antrenează și echipează”. Implementarea sa eficientă va aduce victoria Ucrainei mai aproape”, a spus ministrul ucrainean al Apărării.
Ofensiva „va fi destul de dificilă și lungă”
Nu este pentru prima oară când oficialii de la Kiev când atrag atenția câmpurilor minate.
La finalul lunii iulie, într-un interviu pentru CNN, Oleksii Reznikov, declara situația de pe frontul de sud din Ucraina a fost încetinită în mare parte din cauza câmpurilor minate complicate puse de forțele rusești, cărora li s-a dat timp să își construiască apărarea. Forțele ucrainene au fost nevoite să recurgă la curățarea, manual, a căilor prin câmpuri, a declarat Reznikov.
Oficialul a precizat că „generalii noștri, comandanții noștri, văd situația reală de pe câmpul de luptă. Și, din nou, trebuie să repet, principala valoare pentru noi este viața soldaților noștri”.
Ministrul a spus că rușii au „zone de securitate serioase cu minele” și că este „foarte dificil de străpuns”.
Forțele ucrainene au lansat la începutul lunii iunie o operațiune de anvergură pentru a împinge trupele rusești înapoi în sud și est, dar ofensiva a avut până acum doar un succes modest, din cauza apărării puternice a Rusiei, formată din tranșee și câmpuri de mine.
„Fără îndoială, această operațiune va fi destul de dificilă, lungă și va necesita mult timp”, a declarat tot în iulie Mihailo Podoliak, consilier în cadrul președinției ucrainene.
Potrivit lui Podoliak, principalul obstacol în calea avansării forțelor ucrainene este în prezent „amploarea câmpurilor minate”, amplasate timp de luni de zile de armata rusă.
În pofida eforturilor aliaților occidentali ai Kievului, armata ucraineană se confruntă de asemenea cu „probleme de aprovizionare cu armament”, a recunoscut oficialul de la Kiev, care consideră că „complexurile militar-industriale (occidentale) nu erau pregătite pentru acest tip de război”, cu o utilizare atât de intensă a armamentului.