Sari la conținut

Ucraina este un exemplu de fiabilitate pentru comunitatea mondială

La 24 februarie 2022, Federația Rusă a lansat o invazie pe scară largă a teritoriului Ucrainei, anunțând începutul unei operațiuni militare speciale (în cuvintele unei persoane normale – război). Această situație a devenit o provocare nu numai pentru poporul ucrainean, ci și pentru întreaga comunitate mondială. La urma urmei, prin acțiunile sale ilegale și, cel mai important, imorale, Rusia încearcă să provoace o criză alimentară în lume și să recurgă la șantaj pentru a induce cooperarea.

Dar Kremlinul nu a luat în considerare un factor neașteptat – determinarea și curajul armatei și poporului ucrainean.

La urma urmei, în ciuda bombardamentelor constante cu rachete, drone și a nerespectării totale a regulilor de bază de către Rusia, ucrainenii au continuat să mențină echilibrul alimentar în întreaga lume, îndeplinindu-și toate angajamentele de dinaintea războiului.

În timpul blocadei portuare, lucrătorii feroviari ucraineni au lucrat cu tărie pentru a transporta cereale în UE, acoperind peste 76% din ruta maritimă pentru transporturile de cereale.

De îndată ce a existat o oportunitate de a negocia cu agresorul prin mediere internațională, Ucraina și-a dat consimțământul cu încredere și nu și-a încălcat nici măcar o dată angajamentele față de partenerii săi. Și ar fi continuat să facă tot posibilul dacă nu ar fi existat speranțele lui Vladimir Putin de a forța Occidentul colectiv să coopereze prin șantaj.

Este important să ne dăm seama că în 2022 culturile de cereale ucrainene au salvat viețile a peste o sută de milioane de oameni din întreaga lume. În acest an, cifra s-ar putea tripla, deoarece partea ucraineană a fost aproape neîntreruptă în livrările sale de cereale în cadrul programelor internaționale. Cerealele ucrainene sunt cele care mențin pe linia de plutire țări instabile precum Eritreea, Mauritania și Ghana.

Dar, în ciuda importanței Ucrainei, există un stat care a uitat acest lucru, precum și obligațiile sale de neagresiune. Iar acest stat este Federația Rusă. Țara agresoare acționează în conformitate cu principiul “nu pot să o stăpânesc – așa că o voi distruge”. Prin urmare, aproape toată vara a bombardat zilnic infrastructura portuară a Ucrainei, în special a bombardat activ porturile din orașul Izmail și Reni. În plus, instalațiile de depozitare a cerealelor au devenit ținta Kremlinului. Doar pentru un singur atac, agresorul a reușit să distrugă peste 60 de mii de tone de cereale. Cu siguranță, cifre șocante, mai ales dacă se convertește în cantitatea de oameni pe care era posibil să o hrănească cu această cantitate de producție.

Nu este greu de concluzionat că astfel de acțiuni ale Rusiei reprezintă o provocare pentru întreaga comunitate mondială și o amenințare la adresa securității alimentare globale. Acest lucru necesită nu doar o condamnare, ci și o acțiune activă ca răspuns. La urma urmei, după cum au arătat 20 de luni de război, dialogul cu Rusia este imposibil, la fel ca și majoritatea tratatelor semnate de țara teroristă.

Pentru a opri Rusia, există 2 căi principale. Prima este de a aproviziona în mod regulat Kievul nu numai cu obuze pentru sistemele de apărare aeriană, ci și cu baterii noi. În acest fel, va fi posibil să se asigure porturile ucrainene din drone. A doua modalitate este de a finaliza cât mai curând posibil pregătirea piloților ucraineni și de a furniza Ucrainei avioane F16. Acest lucru va ajuta la crearea unui sistem de apărare aeriană cu mai multe straturi care poate opri chiar și rachetele balistice. Acest lucru ar ajuta Ucraina să își îndeplinească angajamentele și să salveze viețile cetățenilor săi, ceea ce ar fi o contribuție demnă de luat în seamă la securitatea alimentară globală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!