Președintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că dorește să transforme industria de apărare a Ucrainei într-un „mare centru militar” printr-un parteneriat cu producătorii occidentali de arme pentru a crește proviziile de arme pentru contraofensiva Kievului împotriva Rusiei, scrie Reuters. De altfel, companiile franceze și germane de apărare înființează ateliere locale în Ucraina pentru întreținerea armelor – un prim pas către fabricarea de arme în această țară.
Zelenski a vorbit la un forum pe care guvernul său l-a convocat cu producători internaționali pentru a discuta despre cum să dezvolte în comun capacitatea industrială de a construi și repara arme în Ucraina, în ciuda bombardamentelor constante ale Rusiei.
„Ucraina se află într-o astfel de fază a maratonului de apărare în care este foarte important, esențial să mergi înainte fără a te retrage. Rezultatele din prima linie sunt necesare zilnic”, a spus Zelenskii directorilor care reprezentau peste 250 de producători occidentali de arme.
„Suntem interesați să localizăm producția de echipamente necesare apărării noastre și fiecare dintre acele sisteme avansate de apărare care sunt utilizate de soldații noștri, oferind Ucrainei cele mai bune rezultate pe front astăzi”, a spus el la forumul de la Kiev.
Companii din Franța, Germania și Marea Britanie pavează drumul către un hub militar în Ucraina
Câțiva producători occidentali de top, cum ar fi gigantul german Rheinmetall și BAE Systems, cu sediul în Marea Britanie, și-au anunțat deja planurile de a face echipă cu producătorii ucraineni.
Ministerul de Externe a declarat că producătorii ucraineni au semnat aproximativ 20 de acorduri cu parteneri străini pentru producția în comun, schimbul de tehnologie sau furnizarea de componente pentru fabricarea de drone, vehicule blindate și muniție, însă acesta nu a numit care sunt aceste companii.
Săptămâna aceasta, Oficiul Federal anti-Cartel din Germania a dat undă verde propunerii de asociere între Rheinmetall, un producător german de arme și Industria Ucraineană de Apărare, un grup de apărare deținut de stat ucrainean.
Ministrul Forțelor Armate al Franței, Sébastien Lecornu, a călătorit la Kiev săptămâna aceasta cu aproximativ 20 de contractori francezi în domeniul apărării – printre care se Thales, MBDA, Nexter și Arquus – pentru a facilita parteneriatele cu oficialii ucraineni.
Potrivit unui raport guvernamental, Franța a livrat Ucrainei arme în valoare de 640,5 milioane EUR în 2022, lansatoare de rachete și lansatoare portabile de rachete antitanc, 562 de mitraliere de 12,7 mm și 60 de vehicule blindate de luptă.
„Nu putem continua să luăm resurse de la forțele noastre armate la nesfârșit, altfel ne vom deteriora propriile capacități de apărare și nivelul de pregătire al trupelor noastre”, a declarat Lecornu la televiziunea franceză.
La Kiev, săptămâna aceasta, producătorii francezi de armament au încheiat contracte cu Ucraina pentru artilerie, vehicule blindate, drone și echipament de eliminarea minelor – inclusiv pentru cooperarea în țara devastată de război.
Potrivit Le Figaro, firma franceză Arquus a semnat joi o scrisoare de intenție pentru a asigura întreținerea vehiculelor blindate de transport de trupe la sol și ar putea instala o unitate de producție în viitor. CEO-ul Nexter, Nicolas Chamussy, producătorul obuzierului autopropulsat Caesar, a declarat, de asemenea, agenției franceze că este în căutarea unui partener local pentru a crea o societate mixtă pentru întreținerea armamentului.
Startup-ul francez Vistory va construi două fabrici de imprimare 3D pentru a produce piese de schimb, potrivit La Croix.
În august, Kiev și Stockholm au semnat o declarație de intenție pentru a aprofunda cooperarea „în producție, operare, instruire și service” a platformei Combat Vehicle 90 (CV90), fabricată de o sucursală suedeză a BAE Systems. Câteva zile mai târziu, BAE Systems a anunțat că va înființa o entitate locală pentru a crește producția de obuziere de 105 mm.
Prioritățile imediate ale Ucrainei în materie de arme
Zelenski a spus că apărarea aeriană și eliminarea minelor sunt prioritățile sale imediate. Ucraina urmărește, de asemenea, să stimuleze producția internă de rachete, drone și muniție de artilerie.
Kievul și-a început contraofensiva la începutul lunii iunie pentru a încerca să recucerească teritoriile ocupate de Rusia, care controlează încă aproximativ 18% din teritoriul ucrainean. Kievul a raportat progrese în mai multe direcții și a eliberat peste 10 sate de sate, dar până acum nu a reușit să recupereze niciun oraș important.
Ucraina depinde în mod critic de sprijinul financiar și militar occidental și a promit ajutor de zeci de miliarde de dolari de la începutul invaziei Rusiei în februarie 2022. Dar războiul a creat o cerere în continuă creștere pentru arme și muniții.
La forum au participat directori ale unor companii producătoare de arme din peste 30 de țări. Unii au spus că își epuizează rapid stocurile și s-au chinuit să găsească provizii pentru a putea crește producția pentru a satisface cererea ucraineană.
Oficialii ucraineni văd dezvoltarea producției interne de apărare ca pe un impuls al economiei, care s-a redus cu aproximativ o treime anul trecut din cauza războiului.