Israelul amenință cu o ofensivă la Rafah, din sudul Fâșiei Gaza, dacă Hamas nu eliberează toţi ostaticii israelieni până la Ramadan (10 martie), conform AFP, BBC și The Guardian. Potrivit ONU, aproximativ 1,4 milioane de persoane, majoritatea strămutate din cauza războiului, sunt înghesuite în acest oraș, transformat într-o tabără imensă și singurul mare centru urban din teritoriu unde armata israelienă nu a lansat încă o ofensivă, transmite sursa.
„Lumea trebuie să știe, iar liderii Hamas trebuie să știe – dacă până la Ramadan ostaticii noștri nu sunt acasă, luptele vor continua peste tot, inclusiv în zona Rafah”, a declarat ministrul israelian Benny Gantz, la o conferință a preşedinţilor marilor organizaţii evreieşti americane, desfășurată duminică la Ierusalim, potrivit Agenției France-Presse.
El a spus că Hamas are de ales: se poate preda, poate elibera ostaticii, iar civilii din Gaza pot celebra sărbătoarea Ramadanului.
Gantz a adăugat că o ofensivă va fi desfășurată în mod coordonat și în discuție cu SUA și Egipt, pentru a facilita evacuarea populației și pentru a „minimiza cât mai mult posibil victimele civile”. Israelul nu a oferit încă în mod oficial detalii despre cum şi unde ar urma să fie evacuaţi civilii
Ramadanul, luna sfântă a musulmanilor, ar trebui să înceapă în jurul datei de 10 martie.
Pe măsură ce speranţele unui armistiţiu se diminuează, o parte a comunităţii internaţionale este îngrijorată de repercusiunile pe care le-ar avea o operaţiune militară asupra populaţiei civile care trăieşte în condiţii precare în Rafah, care se învecinează cu frontiera închisă cu Egiptul.
Hamas a propus săptămâna trecută o încetare a focului în Gaza de patru luni și jumătate, timp în care toți ostaticii ar fi urmat să fie eliberați, iar Israelul să își retragă trupele din Fâșia Gaza pentru un acord privind încheierea războiului.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat însă că victoria totală în Gaza este ușor de atins și a respins propunerea Hamas. El și-a reiterat angajamentul de a distruge mișcarea islamistă palestiniană. Asta, în ciuda presiunilor internaționale din ce în ce mai mari, inclusiv a unui apel direct din partea președintelui american Joe Biden.
De altfel, cea mai înaltă instanţă a ONU organizează începând de luni audieri privind consecinţele juridice ale ocupării teritoriilor palestiniene de către Israel din 1967.