Cetățenii ruși care au părăsit țara din cauza amenințării cu mobilizarea, precum și persoanele mobilizate care au refuzat să ia parte la războiul cu Ucraina și au dezertat din armată au dreptul de a primi statutul de refugiat în Franța. Curtea Națională Franceză pentru Dreptul de Azil (CNDA) s-a pronunțat în acest sens.
În hotărârea sa, instanța a făcut referire la legislația UE privind acordarea de azil. Aceasta prevede, în special, acordarea statutului de refugiat unei persoane care se confruntă cu persecuții pentru că refuză să participe la un conflict în care pot fi comise crime de război.
Se menționează că refuzul de a participa la un război ar trebui să fie singura modalitate prin care o persoană care solicită statutul de refugiat să evite implicarea în posibile crime de război.
În hotărârea instanței se precizează, de asemenea, că trupele rusești au comis crime de război în timpul invaziei rusești în Ucraina și că mobilizarea anunțată în Rusia a fost amplă. În plus, instanța notează că rușii nu au putut, de fapt, să se sustragă serviciului militar printr-un serviciu civil alternativ și că recrutarea în sine s-a desfășurat cu numeroase încălcări.
Potrivit hotărârii judecătorești, pentru a obține statutul de refugiat, un solicitant trebuie să dovedească faptul că ar putea fi recrutat cu forța în armată. Cu toate acestea, simplul fapt de a fi în rezervă nu va fi considerat un motiv suficient.
Mobilizarea în Rusia a început la sfârșitul lunii septembrie 2022. Pe fondul conscrierii în masă, mulți ruși care ar fi putut să se înroleze în armată au părăsit țara.
Autoritățile ruse susțin că mobilizarea a fost “parțială” și că s-a încheiat la sfârșitul lunii octombrie. Cu toate acestea, președintele rus Vladimir Putin nu a semnat încă un decret privind finalizarea acesteia.
În ianuarie, purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, a declarat că unele prevederi ale decretului sunt încă în vigoare, deoarece mobilizarea “include [și alte măsuri]”.