Sari la conținut

Una din patru grădinițe de stat din București nu este modernizată. Situația din fiecare sector și ce planuri au primăriile

La grădinițele de stat din București sunt înscriși în acest an peste 36.500 de copii, potrivit datelor transmise de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Deși suntem în capitala României, 25% din cele 142 de grădinițe sunt nemodernizate, potrivit unei centralizări făcute de HotNews.ro pe baza datelor furnizate de Primăriile de Sector. Primăriile au în plan să construiască 8 grădinițe noi, 5 fiind deja în lucru, patru în Sectorul 2 și una în Sectorul 6.

Per total, din cele 142 de grădinițe de stat, 95 sunt modernizate, 35 nemodernizate și la 12 lucrările de reabilitare sunt în desfășurare.

În ceea ce privește grădinițele modernizate, cel mai bine stau Sectoarele 1 și 3 care nu au nicio grădiniță nerenovată, potrivit datelor transmise de Primării.

Sectorul 2 are cele mai multe grădinițe nerenovate (13), dar este și Sectorul care în ultimii 5 ani a modernizat cele mai multe, 17 din cele 30 pe care le are. În topul grădinițelor nemodernizate se mai află Sectorul 4, cu 12 grădinițe nemodernizate, din cele 26. Nici Sectorul 5 nu stă foarte bine.

Vezi mai jos în fiecare Sector, câte grădinițe sunt modernizate și câte nu, ce lucrări s-au făcut în ultimii 5 ani și câte astfel de unități de învățământ s-au construit/se vor construi de la zero.

Sectorul 1

În administrarea Primăriei Sectorului 1 sunt 18 grădinițe, care funcționează în 33 de locații și 35 de clădiri. În ultimii 5 ani nu s-au făcut lucrări de modernizare sau extinderi la nicio grădiniță. Acestea au fost însă modernizate înainte de 2016.

Primăria Sectorului 1 are în plan să construiască un complex educațional, care va cuprinde și grădiniță, în Cartierul Greenfield. Lucrările nu au început încă.

„Primăria Sectorului 1 va construi pe Aleea Teișani primele unități de învățământ publice – școală și grădiniță din Cartierul Greenfield. Este vorba de un centru educațional complet – școală, grădiniță, sală de sport, bibliotecă, ateliere de arte/muzică, alei pietonale, spații verzi, spații de joacă, locuri de parcare și tot ce este necesar pentru un centru educațional ultramodern.Construcțiile se vor ridica pe un teren donat Consiliului General al Municipiului București și transmis în administrare Sectorului 1 al Municipiului București. Suprafața terenului este de 9620 mp. 150 de preșcolari și 390 de elevi vor învăța în noile unități de învățământ”, se arată în răspunsul transmis de Sectorul 1 la solicitarea HotNews.ro.

Prima licitație pentru desemnarea constructorului a fost anulată. În data de 25.06.2023 a fost lansată o nouă procedură de atribuire a contractului de achiziție publică, cu termen de depunere a ofertelor data de 28.08.2023. După depunerea ofertelor, va urma evaluarea acestora în vederea finalizării procedurii. Ordinul de începere a lucrărilor va fi emis după finalizarea procedurii de achiziție și atribuirea contractului.

Primăria Sectorului 1 a mai obținut o finanțare de 41 milioane lei prin PNRR pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice specifice și echipamente digitale ultramoderne a 3 grădinițe, 25 de școli gimnaziale, 21 de licee sau colegii și 4 școli speciale din Sectorul 1.

Sectorul 2

În Sectorul 2 sunt 30 de grădinițe (sedii). Dintre acestea, Primăria Sectorului 2 a modernizat în ultimii 5 ani 17, se arată într-un răspuns transmis de Primăria Sectorului 2 la solicitarea HotNews.ro.

Modernizarea celor 17 grădinițe a costat 87.873.274,97 lei cu TVA, banii venind din fonduri europene, bugetul de stat și bugetul local. Unitățile de învățământ modernizate sunt:

  • Grădinița Albinuța – sediul din Str. Rahmaninov nr. 25;
  • Grădinița 138 – sediul din Str. Tunari nr. 52-54;
  • Grădinița de la Școala Gimnazială Petre Ghelmez – sediul din Bd. Basarabia nr.160;
  • Grădinița de la Școala Gimnazială nr. 25 – sediul din Str. Callimachi nr. 8;
  • Grădinița nr. 23 – sediul din Str. Răduță Gh. nr. 1;
  • Grădinița nr. 236 – sediul din Aleea Ilia nr. 1;
  • Grădinița nr. 256 – sediul din Str. Atanasie Ionescu nr. 25;
  • Grădinița de la Școala Gimnazială Iancului- sediul din Bd. Ferdinand nr. 23;
  • Grădinița de la Școala Gimnazială Iancului – sediul din Str. Popa Nan nr. 47B;
  • Grădinița Alice – sediul din Str. Al. Donici nr. 23;
  • Grădinița Alice – sediul din Str. Armeneasca nr. 27;
  • Grădinița nr.133 – sediul din Str. Aurel Vlaicu nr. 30-32;
  • Grădinița nr.133 – sediul din Str. Dragoș Vodă nr. 25;
  • Grădinița nr.137 – sediul din Str. Plumbuita nr.5;
  • Grădinița Castel – sediul din Bd. Pierre de Coubertin nr.1;
  • Grădinița de la Liceul Teoretic Waldorf – fosta grădinița nr. 113 – sediul din Str. Popa Nan nr.47;
  • Grădinița Licurici – sediul din Str. Săgeții nr.11.

Lucrările au vizat consolidarea și reabilitarea clădirilor, plus dotarea lor. Curțile nu au fost însă reabilitate, lucrările urmând să înceapă anul acesta.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!