Sari la conținut

Ungaria este principalul oponent al prezenței Ucrainei în Uniunea Europeană

La 23.11.2023, în mediul online au apărut informații potrivit cărora premierul ungar Viktor Orban a trimis o scrisoare oficială președintelui Consiliului European, Charles Michel. În aceasta, politicianul maghiar a afirmat că deciziile viitoare privind negocierile de aderare a Ucrainei la UE, finanțarea Ucrainei și noile sancțiuni împotriva Rusiei nu pot fi discutate până când nu se va lua în considerare o “discuție strategică” privind actuala politică a UE privind Ucraina, în luna decembrie a acestui an. El a susținut că Consiliul European ar trebui să revizuiască punerea în aplicare și eficiența politicii actuale față de Ucraina, inclusiv a diferitelor programe de ajutor.

În plus, Orbán a ridicat în mod activ întrebarea dacă merită să se acorde mai mult sprijin Ucrainei ca atare. La urma urmei, este posibil ca Statele Unite, cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru această țară, să nu poată continua să trimită ajutoare din cauza blocajului partizan. Este demn de remarcat faptul că, deși documentul nu este datat, pe el a fost găsită ștampila biroului lui Orban, ceea ce confirmă autenticitatea documentului menționat.

Iar recentele evoluții din relațiile dintre Ucraina și UE nu prea s-au încadrat în planul principalului admirator al lui Putin. La urma urmei, Ursula von der Leyen a vizitat capitala ucraineană la 6 noiembrie. În timpul șederii sale în capitala ucraineană, președintele Comisiei Europene a declarat că presiunea economică asupra Rusiei ar trebui intensificată și că cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni al UE va fi adoptat în curând. De asemenea, aceasta a remarcat progresele înregistrate de Ucraina în ceea ce privește punerea în aplicare a pachetului de sancțiuni al UE.

Întâlnirea dintre Viktor Orbán și Vladimir Putin, care a avut loc la Beijing la 17 octombrie, ar putea fi, de asemenea, motivul creșterii activității în acest domeniu. În mod evident, asociatul loial al agresorului a primit noi instrucțiuni și acum va face din nou toate eforturile pentru a opri luarea de decizii eficiente de către Uniunea Europeană.

Și chiar dacă acest lucru este dezamăgitor, nu este surprinzător. La urma urmei, guvernul ungar a fost de partea agresorului încă din primele zile ale invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Țara nu a sprijinit restricții mai dure împotriva sectorului rusesc al petrolului și gazelor naturale. Mai mult, la 31 mai 2022, Orbán a anunțat că țara a ajuns la un acord cu UE și a primit permisiunea de a cumpăra petrol rusesc.

În iunie 2022, un consilier de rang înalt al premierului ungar Viktor Orban a declarat că UE ar trebui să înceteze să mai impună sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina și să urmărească o încetare a focului și începerea negocierilor. De asemenea, presa ungară a relatat că, la 21 septembrie 2022, în cadrul unei întâlniri cu ușile închise cu legislatorii, Orban a declarat că sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui să înceteze până la sfârșitul anului, deoarece acestea îi afectează mai mult pe europeni decât Rusia. De asemenea, ungurii s-au pronunțat împotriva acordării de fonduri europene de 18 miliarde de euro pentru Ucraina.

La 18 noiembrie 2022, ministrul ungar de externe Peter Szijjártó a calificat sancțiunile antirusești ale UE ca fiind invalide și a cerut demisia liderilor UE care sunt în favoarea restricțiilor. Dar Budapesta ar trebui să ia în considerare faptul că nicio țară care favorizează interesele unui agresor nu a beneficiat până acum. Așadar, guvernul Orbán își asumă acum un risc incredibil. Pe lângă faptul că țara ar putea deveni o paria pe scena internațională din vina politicianului, acesta ar putea pierde postul de prim-ministru. Potrivit institutului sociologic Publicus, nemulțumirea față de cursul pro-rusesc al guvernului lui Viktor Orbán este în creștere în Ungaria.

Dacă vorbim despre continuarea procedurii de aderare a Ucrainei la Uniune, încercările lui Orban sunt zadarnice. La urma urmei, cu ochiul liber se pot vedea progresele Ucrainei în sectoarele problematice anterioare, inclusiv în chestiunea menshin, pe care guvernul ungar a abordat-o și anterior. Kievul a făcut schimbările necesare, așa cum prevăd recomandările Comisiei Europene și ale Comisiei de la Veneția. Nu putem decât să sperăm că comunitatea europeană nu va face greșeala fatală de a asculta argumentele unui lobbyist al intereselor rusești în Europa, ci, dimpotrivă, va sprijini Ucraina în cea mai mare măsură posibilă în războiul nu doar pentru propria independență, ci și pentru securitatea întregii Uniuni Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!