Vara anului 2024 a fost cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice, cu temperaturi record care au continuat fără întrerupere timp de mai bine de un an. Valurile de căldură, secetele și inundațiile mortale cauzate de încălzirea globală au caracterizat această perioadă extremă, iar 2024 are șanse mari să devină primul an calendaristic care depășește pragul de 1,5°C stabilit de Acordul de la Paris din 2015, transmite sursa.
Conform Observatorului european Copernicus, vara 2024 a înregistrat cele mai ridicate temperaturi medii globale măsurate vreodată în perioada iunie-august, depășind recordul precedent stabilit în 2023. Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice (C3S), a declarat că luna august a încheiat cu o temperatură medie globală de 16,82°C, cu 1,51°C peste media climatului preindustrial (1850-1900).
Țări precum Spania, Japonia, Australia și China au raportat temperaturi record pentru luna august. În Statele Unite, incendiile și valurile de căldură au provocat daune semnificative, cu Las Vegas înregistrând temperaturi record de 48,9°C în iulie. Marocul a suferit din cauza unui val de căldură extrem de brutal care a ucis 21 de persoane într-o singură zi, în timp ce India a experimentat temperaturi extreme și inundații devastatoare.
În ciuda emisiilor ridicate de CO2 și a impactului schimbărilor climatice, China, cel mai mare poluator mondial, începe să construiască capacități eoliene și solare pentru a reduce emisiile. În Europa, un studiu recent estimează că între 30.000 și 65.000 de persoane ar fi murit din cauza căldurii în 2023, în special persoane în vârstă.
Vara 2024 a fost marcată de depășirea pragului de 1,5°C în 13 din ultimele 14 luni, iar acest an are șanse mari să devină primul care va menține acest prag pe întreg parcursul anului.