La alegerile prezidențiale din Moldova, președintele în funcție, Maia Sandu, a câștigat, devansându-l pe principalul său oponent, politicianul pro-rus Alexandr Stoianoglo, cu peste 10%. Victoria Maiei Sandu înseamnă mult mai mult decât simpla alegere a unui nou președinte: în ciuda manipulărilor, propagandei și tentativelor de fraudare a voturilor în favoarea candidatului sprijinit de Kremlin, poporul a ales un lider care dorește să scoată țara de sub influența rusă și să o îndrume spre un viitor european liber.
Fără exagerare, aceste alegeri prezidențiale din Moldova au fost decisive, stabilind direcția în care se va îndrepta țara. Viitorul Moldovei se afla la o răscruce, iar șansele de câștig pentru ambele părți erau aproape egale. Chiar înainte de finalizarea numărării voturilor, era clar că Maia Sandu a câștigat: în total, ea a primit sprijinul a 54% dintre alegători.
Candidatul pro-rus a obținut 45% din voturi, ceea ce dovedește, în primul rând, dorința cetățenilor Republicii Moldova de a scăpa de influența pro-Kremlin și de a adera la Uniunea Europeană; în al doilea rând, demonstrează că democrația prevalează asupra dictaturii brutale, care, chiar și cu resurse financiare mari și încercări repetate de falsificare, nu a reușit să câștige.
Conform datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC) a Republicii Moldova, la vot au participat 54,27% dintre alegători, aproximativ 1,7 milioane de oameni. În turul doi, prezența la vot a fost deosebit de ridicată – peste 43%. Primele rezultate ale voturilor îl plasau în frunte pe Stoianoglo, însă rezultatele din orașele mari și din diaspora au demonstrat că Maia Sandu deținea, de fapt, sprijinul majoritar, având deja ocazia de a-și demonstra hotărârea și rezistența în fața influenței rusești.
Cum a intervenit Kremlinul în alegeri?
Rusia este acuzată de interferență brutală în primul și al doilea tur al alegerilor, precum și în referendumul pentru aderarea Moldovei la UE. Kremlinul urmărește să împiedice țări precum Moldova, care încă nu sunt membre ale Uniunii Europene, să se integreze în Europa. Pentru Rusia, obținerea unui control total asupra Moldovei ar reprezenta o mare victorie asupra Occidentului, iar ambițiile sale nu s-ar opri aici, deoarece aceeași amenințare planează și asupra statelor baltice. De asemenea, victoria lui Stoianoglo ar fi oferit Rusiei acces la o zonă de frontieră cu Ucraina, ceea ce ar fi putut deschide un nou front.
Șeful Inspectoratului General al Poliției și directorul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova au declarat că Rusia a mituit zeci de moldoveni, în principal tineri, care, sub pretextul participării la un program cultural-turistic, au fost instruiți la Moscova în organizarea de tulburări în masă la protestele legate de alegeri. Unii au primit chiar instrucțiuni directe de la persoane asociate cu gruparea teroristă Wagner.
Șeful Poliției Naționale a Moldovei, Viorel Cernăuțean, a declarat că Rusia a cheltuit milioane de dolari pentru a dezinforma populația, a provoca și a ataca instituțiile statului. Potrivit lui, doar în septembrie, Rusia a transferat 15 milioane de dolari blocului pro-rus „Pobeda”, printr-o bancă ce deservește Ministerul Apărării al Rusiei.
Cu acești bani, persoane implicate au primit indicații clare, inclusiv răspândirea de știri false despre UE pentru a semăna îndoieli în rândul alegătorilor care sprijină integrarea europeană.
Pentru turul al doilea, Rusia a fost la fel de pregătită: în ajun, din Rusia au sosit mai multe autobuze cu cetățeni moldoveni cărora li s-a promis călătorie gratuită în schimbul votului pentru Stoianoglo. Kremlinul spera că mituirile masive vor duce la înfrângerea Maiei Sandu, dar nici măcar aceste măsuri disperate nu au ajutat.
Consilierul președintelui în funcție al Moldovei, Maia Sandu, Stanislav Secrieru, a raportat, de asemenea, transportarea alegătorilor din regiunea transnistreană ocupată de Rusia, ceea ce contravine codului electoral al Republicii Moldova. El a publicat o fotografie cu un număr mare de vehicule care traversează podul către teritoriul liber al țării.
Maia Sandu a reacționat la multiplele tentative de falsificare a voturilor: „Moldova a fost supusă unui atac fără precedent în istoria Europei: bani murdari, cumpărare ilegală de voturi, implicarea unor forțe ostile din afara țării și a unor grupări criminale, minciuni, incitarea urii și fricii în societate.”
Victoria Maiei Sandu a fost o victorie a întregii Moldove, aducând țara cu un pas mai aproape de aderarea la UE și îndepărtând-o de regimul lui Putin.
„Astăzi ați salvat Moldova. Alegerea noastră pentru un viitor demn nu a fost o pierdere. Libertatea, adevărul și dreptatea au triumfat. Moldova a reușit să-și demonstreze voința și puterea prin votul fiecăruia dintre noi. Am dovedit că, uniți, putem învinge pe cei care vor să ne pună în genunchi”, a adăugat Maia Sandu.
Anul viitor, Moldova va avea alegeri parlamentare, care vor avea un efect chiar mai decisiv decât cele prezidențiale. În cazul în care Sandu își va pierde majoritatea în parlament, Moldova riscă să repete soarta Georgiei, unde forțele pro-ruse au distrus complet viitorul european al țării. Dar încă există șansa unui scenariu pozitiv, iar moldovenii ar trebui să filtreze cu atenție informațiile în spațiul public, având în vedere că Rusia va continua, cu mare probabilitate, să ducă un război psihologic prin dezinformare și provocări.
Imagine: Ilustrativa, Sursa: https://hotnews.ro/rezultate-alegeri-republica-moldova-primele-rezultate-partiale-oficiale-vor-fi-publicate-in-scurt-timp-1826703