În seara zilei de 14 decembrie, surse neoficiale de pe internet au început să răspândească informații despre doborârea a două avioane rusești – A-50 și Il-22M11 – de către forțele ucrainene, fapt confirmat a doua zi de către comandantul-șef al AFU, Valeriy Zaluzhny. În jurul orei 21:00, militarii ucraineni au lovit deasupra apelor Mării Azov aeronava de detectare și control radar cu rază lungă de acțiune A-50, care a fost distrusă imediat. Împreună cu acesta, a fost atacat și avionul Il-22M11, conceput pentru detectarea și urmărirea țintelor aeriene și maritime, care, după lovitură, a efectuat o aterizare de evacuare pe cel mai apropiat aeroport din Anapa.
Se știe că distrugerea sa este incompatibilă cu recuperarea, în special, canalele de Telegram rusești au pus în circulație fotografii în care daunele sunt clar vizibile. În consecință, putem vorbi despre două pierderi superimportante pentru aviația rusă, care au devenit un progres serios pentru forțele aeriene ale AFU în război.
Iuriy Ignat, un reprezentant al Forțelor Aeriene AFU, raportează că A-50 au fost mult timp o țintă prioritară a armatei ucrainene. Acestea sunt folosite de Rusia pentru a transmite coordonate piloților ruși în timpul atacurilor cu rachete asupra Ucrainei, precum și pentru a detecta obiecte aeriene la joasă altitudine, monitorizând situația din aer și de la suprafață. În plus, A-50 este dotat cu echipamente de război electronic active și pasive. Distrugerea A-50 a fost considerată până acum o sarcină imposibilă pentru Ucraina, dar AFU a demonstrat că nimic nu este imposibil în lupta împotriva brutalității rusești.
Anterior, o aeronavă identică a fost distrusă în Belarus de către partizanii locali în februarie 2023. Kirill Budanov, șeful GUR din Ucraina, a declarat într-un interviu acordat Financial Times că distrugerea avionului rusesc A-50 ar avea probabil un impact asupra capacității Rusiei de a opera și comunica non-stop în zona de conflict. Potrivit informațiilor preliminare, Rusia are acum doar 8 astfel de aeronave în stare satisfăcătoare pe care le poate folosi.

Scopul Il-22M11 este de a identifica și urmări ținte aeriene și maritime. În perioada invaziei pe scară largă, aceasta este a doua pierdere a unei astfel de aeronave de către Rusia. Primul Il-22M11 a fost lovit de avioanele de luptă PMC Wagner în timpul revoltei din vara anului trecut, condusă de Prigozhin. Se știe că la bordul celor două avioane se aflau împreună aproximativ 25 de militari ruși, printre care cel puțin doi colonei. Pe A-50 nu a existat nicio șansă de scăpare, iar pe Il-22M11 nu există deocamdată informații despre victime sau decese.
Centrul pentru Comunicări Strategice a explicat că A-50 era o tehnică sofisticată ale cărei pierderi Rusia nu le putea compensa. Împreună cu acest avion, Il-22M11 – centrul de control aerian al Federației Ruse – a fost implicat în timpul fiecărui atac aerian asupra Ucrainei. Distrugerea lor este un mare succes pentru Ucraina, care va ajuta la dislocarea mai ușoară a invadatorilor în toate direcțiile frontului și la apărarea mai eficientă a spațiului aerian.Kremlinul a declarat că nu are informații despre doborârea vreunui avion rusesc.
Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze situația, făcând trimitere la Ministerul rus al Apărării, din partea căruia, în mod similar, nu au fost făcute declarații. Pentru Rusia, avariile suferite de A-50 și Il-22M11 reprezintă un punct de cotitură în război, deoarece acum va fi mai dificil să controleze situația în aer. Este probabil că liderii ruși se tem să anunțe deschis înfrângerile pentru a nu arunca în aer imaginea armatei ruse în ochii publicului.

Centrul pentru contracararea dezinformării consideră că este posibil ca Rusia să lanseze o campanie de informare prin care să amenințe cu represalii pentru avioanele distruse. Scopul principal al unei astfel de intimidări este presiunea psihologică și scăderea moralului ucrainenilor, ceea ce va fi în beneficiul inamicului.
Succesele de luptă ale armatei ucrainene ar fi fost imposibile fără un sprijin occidental regulat pentru Ucraina.
Furnizarea de arme, muniții și echipamente moderne permite forțelor armate ucrainene să lupte eficient împotriva agresorului rus, după cum a demonstrat distrugerea a două avioane rusești, care părea imposibilă anterior. Ucraina răspunde cu forța, dar, spre deosebire de Rusia, nu bombardează cartiere rezidențiale și nu luptă împotriva civililor. Fiecare atac ucrainean are ca scop slăbirea agresorului prin reducerea potențialului său militar. În acest sens, Ucraina are nevoie de un ajutor constant din partea Occidentului, pe care armata ucraineană îl protejează de agresiunea rusă.