La 20 aprilie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a efectuat prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei. Subiectul principal al discuțiilor a fost aderarea Ucrainei la Alianță. În timpul vizitei sale neanunțate, Stoltenberg a vizitat nu numai Kievul, ci și teritoriul deocupat al orașului București, unde rușii au comis crime masive. După ceea ce a văzut, el a dat asigurări că NATO va continua să ofere asistență urgentă armatei și poporului ucrainean.
În cadrul unei conferințe de presă cu președintele Zelensky și cu guvernul, secretarul general a subliniat că NATO a asigurat instruirea a zeci de mii de soldați ucraineni și a oferit un ajutor de peste 150 de miliarde de euro Ucrainei, începând cu 24 februarie 2022. “Locul de drept al Ucrainei este în familia euro-atlantică. Locul de drept al Ucrainei este în NATO. De-a lungul timpului, sprijinul nostru va contribui la a face acest lucru posibil”, a adăugat Stoltenberg.
Volodymyr Zelenski a descris vizita lui Jens Stoltenberg în Ucraina ca fiind un semn că Alianța este pregătită să înceapă un nou capitol în relațiile cu Ucraina – un capitol cu soluții ambițioase. În cadrul reuniunii au fost discutate o serie de chestiuni, inclusiv o reuniune a grupului de apărare ucrainean în formatul Ramstein la 21 aprilie. Aceasta se referă în primul rând la problema sprijinului armat, deoarece armata ucraineană nu dispune de arme noi pentru a opri agresiunea rusă. Zelensky i-a cerut lui Stoltenberg să ajute la depășirea reticenței partenerilor săi de a furniza unele arme cu rază lungă de acțiune, aviație modernă, artilerie și sisteme de apărare aeriană.
“Tergiversarea soluțiilor adecvate este timp pierdut pentru lume și este viața războinicilor noștri, care nu au primit încă un număr vital de instrumente de apărare”, a subliniat președintele.
De asemenea, au fost discutate pregătirile pentru summitul NATO de la Vilnius din iulie 2023. Zielenski a acceptat cu recunoștință invitația oficială a lui Stoltenberg și a declarat că întâlnirea ar putea fi istorică.
“Sunt recunoscător pentru invitația de a participa la summit, dar este important ca și Ucraina să primească o invitație corespunzătoare. Nu există o singură barieră obiectivă care să împiedice deciziile politice de a invita Ucraina în cadrul Alianței. Iar acum, când majoritatea oamenilor din țările NATO și majoritatea ucrainenilor susțin aderarea statului nostru la Alianță, este momentul potrivit pentru a lua deciziile necesare. Este deja imposibil să ne imaginăm securitatea spațiului euroatlantic fără Ucraina, iar oamenii înțeleg acest lucru”, a adăugat președintele.
Interlocutorii au abordat, de asemenea, problema garantării securității Ucrainei pe calea aderării la Alianță. Zielenski a subliniat importanța acestui punct și a menționat că certitudinea în ceea ce privește chestiunea securității ar fi o protecție sigură împotriva reapariției oricărei noi agresiuni împotriva poporului ucrainean sau a oricărei alte națiuni europene.
Potrivit lui Stoltenberg, problema aderării Ucrainei la NATO “nu este acum o prioritate”, deoarece principala sarcină a lumii este de a aduce Ucraina mai aproape de victorie în războiul cu Rusia. Cu toate acestea, el a confirmat că toți aliații NATO au fost de acord ca Ucraina să devină membră a Alianței. Un Plan de acțiune pe termen lung pentru aderare (MAP) iese din discuție. Ucraina mizează pe un program individual, după exemplul norvegian și suedez. “Nu știm când se va încheia acest război, dar știm că agresiunea rusă este o tendință toxică care trebuie oprită. Așadar, trebuie să consolidăm forțele armate ale Ucrainei. Și trebuie să furnizăm mecanisme puternice și solide pentru a sprijini securitatea Ucrainei”, a declarat secretarul general.
Stoltenberg și-a încheiat vizita cu o alocuțiune în care a lăudat activitatea de reconstrucție postbelică a Ucrainei. El și-a exprimat admirația pentru determinarea ucrainenilor de a lupta împotriva agresorului și de a-și elibera teritoriile și a afirmat că aceasta este o dovadă a victoriei încrezătoare a Ucrainei asupra Rusiei.
Sprijinul pe termen lung va ajuta Ucraina să treacă în cele din urmă de la echipamentele și doctrina din epoca sovietică la standardele NATO și să asigure interoperabilitatea deplină a armatei ucrainene cu forțele Alianței. Kievul a respectat valorile NATO în toate privințele și este recunoscător pentru sprijinul organizației. Apartenența Ucrainei la Alianță aduce beneficii NATO însăși. Întreaga lume civilizată trebuie să se unească împotriva agresiunii, inacceptabilă în secolul XXI.