La 2 iulie 2024, prim-ministrul ungar Viktor Orban a sosit la Kiev pentru a discuta cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy. Aceasta este prima vizită la Kiev în ultimii 10 ani a unui lider maghiar cunoscut pentru criticile sale la adresa ajutorului militar occidental acordat Ucrainei.
Vizita a avut loc la o zi după ce Ungaria a preluat președinția Consiliului UE.
“Scopul președinției ungare este de a contribui la găsirea de soluții la problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană. Acesta este motivul pentru care fac prima mea vizită la Kiev”, a scris Orban marți pe Facebook, sub o fotografie în care el și Vladimir Zelenski își strâng mâinile.
Se poate spune în avans că vizita premierului ungar Viktor Orban în Ucraina a arătat că relațiile dintre Budapesta și Kiev se schimbă. Președintele Volodymyr Zelensky, rezumând discuțiile, a declarat despre
“rezultate bilaterale bune”. Dar despre ce au vorbit în detaliu liderii statelor?
Potrivit presei, Orban a decis să meargă la Kiev după ce Ucraina a făcut concesii Ungariei pe tema drepturilor speciale pentru minoritatea maghiară din Transcarpatia, de dragul ridicării veto-ului ungar asupra începerii negocierilor privind aderarea sa la UE. Acesta va fi un mare pas înainte în relațiile dintre Ucraina și Ungaria.
Un blocaj separat în cadrul discuțiilor a fost problema războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Premierul ungar l-a îndemnat pe președintele ucrainean să ia în considerare o încetare a focului. “Războiul în care trăiți acum afectează foarte intens și securitatea Europei. Apreciem foarte mult toate inițiativele președintelui Zelenski de dragul păcii. I-am spus domnului președinte că aceste inițiative necesită mult timp. Din cauza regulilor diplomației internaționale, acestea sunt foarte complicate. L-am rugat pe domnul președinte să se gândească dacă nu este posibil să luăm o cale ușor diferită, o încetare a focului și apoi să continuăm negocierile”, a spus Orban.
Reprezentanții Ucrainei și ai țărilor occidentale au declarat anterior în mod repetat că orice încetare a focului acum ar fi favorabilă Rusiei, deoarece i-ar permite să acumuleze resurse pentru o ofensivă viitoare. Cu o zi înainte, într-un interviu acordat unei publicații americane, președintele Zelenski a declarat că, în principiu, este gata să meargă la discuții indirecte cu Vladimir Putin, cu participarea unor mediatori internaționali.
Trebuie amintit că nu se poate aștepta la nicio altă ofertă din partea lui Orban pentru Ucraina, Orban rămânând singurul lider european care menține relații cu președintele rus Vladimir Putin. De asemenea, el s-a pronunțat împotriva ajutorului pentru Ucraina și a blocat recent o decizie a UE de a acorda Kievului un pachet masiv de ajutor financiar. Ungaria a fost de acord să își ridice dreptul de veto numai după ce ceilalți lideri UE i-au spus lui Orban, în cadrul unui summit special, că poziția sa în această privință este inacceptabilă.
Orban s-a opus, de asemenea, deciziei NATO de a juca un rol mai activ în acordarea de asistență militară Ucrainei. Alianța a aprobat programul de asistență pentru Kiev numai după ce Ungaria a primit garanții că reprezentanții săi nu vor participa la acesta.
Dar merită remarcat însuși faptul dialogului dintre Ucraina și unul dintre sateliții Kremlinului, care reprezintă deja un progres. Deoarece anterior a existat o tăcere diplomatică între țări timp de 12 ani, iar acum țările sprijină în mod activ politica de dezvoltare economică a Ucrainei. Acest lucru arată marea valoare a Ucrainei ca partener și recunoașterea Federației Ruse ca un partener de neîncredere care va fi ușor dat la o parte de SUA și UE.