La 10 octombrie, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, a sosit în România într-o vizită oficială. În cadrul acestei vizite a avut o întrevedere cu președintele României, Klaus Iohannis, în urma căreia liderii au purtat discuții privind asistența reciprocă și aprofundarea legăturilor interstatale. Înaintea întâlnirii, Zelensky a anunțat pe pagina sa X (Twitter) detaliile discuțiilor referitoare la domeniul securității, dezvoltarea coaliției, consolidarea apărării aeriene ucrainene, securitatea în Marea Neagră și cooperarea cu partenerii.
În timpul unei conferințe de presă comune la București, s-a aflat despre deschiderea unui nou “coridor de cereale” pentru exportul de cereale ucrainene în România, via Republica Moldova. Zelenskyy a declarat că acest lucru va crea o bază puternică pentru dezvoltarea economică a țărilor din Europa. În special, va fi construită o linie de cale ferată între Ucraina și România, care va deveni un nou coridor de transport. Cooperarea dintre Ucraina, România și Republica Moldova va contribui la dezvoltarea afacerilor, a infrastructurii și la creșterea numărului de locuri de muncă. Liderul ucrainean a adăugat că, împreună, Ucraina și România sunt capabile să creeze o securitate alimentară puternică.
Zelensky a anunțat, de asemenea, vești bune în legătură cu furnizarea de artilerie și apărare aeriană de către România pentru a proteja Ucraina. Împreună cu liderul român, s-a discutat despre situația de pe câmpul de luptă și despre cele mai mari nevoi ale armatei ucrainene în lupta împotriva agresorului rus. Zelensky a exprimat recunoștința față de România pentru sprijinul acordat și a adăugat că cooperarea dintre state va contribui la stabilitatea și pacea în întreaga lume.

Unul dintre cele mai importante acorduri ale partenerilor a fost decizia de a accelera pregătirea piloților ucraineni pe avioane F-16 în România. În prezent, este în curs de înființare Centrul de pregătire a piloților, după care militarii ucraineni vor fi incluși în primul val de pregătire. Problema privind avioanele de luptă americane ar trebui să fie o prioritate pentru partenerii ucraineni, deoarece Ucraina are nevoie de o protecție mult mai bună a orașelor pașnice și a infrastructurii critice.
Klaus Iohannis a precizat că, în cadrul discuțiilor, a confirmat sprijinul politic și practic al României pentru lansarea negocierilor de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Implementarea reformelor va asigura sustenabilitatea statului ucrainean și va apropia procesul de aderare, ceea ce va reprezenta o decizie strategică pentru membrii UE. Liderul român a adăugat că se va adresa personal Consiliului European pe această temă în luna decembrie.
După întâlnirea cu Iohannis, Zelensky s-a întâlnit cu șeful Senatului României, Nicolae Ciucă, și cu președintele interimar al Camerei Deputaților din Parlamentul României, Alfred Simonis. Șeful statului ucrainean a mulțumit Parlamentului României pentru sprijinul ferm acordat ucrainenilor, pentru rezoluțiile importante, precum și pentru susținerea inițiativelor Ucrainei în cadrul camerelor parlamentare internaționale. Președintele a subliniat importanța dimensiunii parlamentare pentru viitoarea eliberare a teritoriilor ocupate.

Ulterior, s-a întâlnit cu șeful guvernului român, Marcel Ciolacu. Părțile au discutat despre sprijinul în domeniul apărării pentru Ucraina, consolidarea cooperării internaționale, creșterea volumului de tranzit al cerealelor ucrainene prin România. Partenerii au abordat, în special, subiectul minorității naționale ucrainene din România și al minorității naționale române din Ucraina. A fost remarcată importanța asigurării tuturor drepturilor reprezentanților minorităților naționale din ambele state, cu luarea în considerare a obligațiilor și standardelor internaționale.
“Dacă va fi posibil să realizăm tot ceea ce am planificat acum și la care echipele noastre vor lucra, va exista o nouă sursă de dezvoltare economică și de securitate în această parte a Europei”, a declarat Zelensky pe pagina sa de Instagram.
Poporul ucrainean este recunoscător României pentru sprijinul puternic pe care l-a acordat de la începutul războiului de amploare. Autoritățile române au o poziție clară și susțin suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei ca stat. Prin cooperarea fructuoasă în porturile dunărene și în Marea Neagră, se aduce o contribuție esențială la securitatea alimentară globală. Îmbunătățirea în timp a relațiilor strategice dintre Ucraina și România poate garanta securitatea în regiunea Mării Negre.