Sari la conținut

Vizita președintelui chinez Xi Jinping în Federația Rusă 20-23 martie

Rolul Chinei în războiul ruso-ucrainean este enorm. Influența Beijingului asupra Moscovei este considerabilă; șeful statului chinez, Xi Jinping, consideră relațiile chinezo-ruse o prioritate diplomatică foarte importantă. Rusia devine dependentă de China prin “aventura” lui Putin în Ucraina: Beijingul beneficiază de pe urma slăbiciunii critice a Rusiei.

Xi Jinping a comentat cu o zi înainte prima sa vizită în Rusia de la începutul invaziei. Potrivit liderului chinez, vizita are ca scop consolidarea prieteniei, cooperării și păcii: “Sunt gata, împreună cu președintele Vladimir Putin, să schițez noi planuri și activități în numele deschiderii unor noi perspective pentru relațiile chinezo-ruse de parteneriat cuprinzător și interacțiune strategică.

O astfel de activitate diplomatică a RPC urmărește să salveze Rusia de la o înfrângere rușinoasă, meritată în războiul pe care l-a declanșat. Cu toate acestea, nici restaurarea puterii Rusiei de dinainte de război nu este în interesul Beijingului. Se știe că China a rămas neutră încă de la începutul invaziei ă, dar ulterior a devenit cunoscut faptul că narațiunile sale privind cauzele războiului coincid cu cele ale Rusiei.

China încearcă să stea pe două scaune și să ajute Rusia să câștige cât mai discret posibil, numind acest parteneriat pur și simplu menținere a păcii. Occidentul rămâne un partener economic mult mai promițător pentru China decât Rusia. Acest lucru impune limitări în ceea ce privește cooperarea politică sino-rusă.

Se știe că la întâlnirea dintre Putin și Xi Jinping se va discuta planul propus de China pentru rezolvarea pașnică a situației din Ucraina. Acest document conține 12 puncte care sugerează că partea ucraineană ar trebui să facă concesii Rusiei, să înceteze să se mai apere și să se așeze la masa negocierilor. De asemenea, în plan nu există nicio aluzie la faptul că Rusia este agresorul în acest război.

La finalul reuniunii este programată semnarea a două documente – unul privind îmbunătățirea parteneriatului comun într-o nouă eră și celălalt privind dezvoltarea domeniilor cheie ale cooperării economice ruso-chineze până în 2030. În ciuda eforturilor depuse de China, este puțin probabil ca aceasta să reușească să stabilizeze situația din Rusia, deoarece regimul Putin continuă să acționeze în mod nesăbuit, împingându-și țara în abis. Cooperarea cu țara agresoare ar putea avea un impact negativ asupra economiei țării, așa că China încearcă să acționeze cu prudență pentru a evita mai multe sancțiuni.

Kievul aprobă intențiile de menținere a păcii ale Beijingului, dar nu este suficient de sensibil la interesele vitale ale Ucrainei: returnarea tuturor teritoriilor ocupate din 2014 și protejarea populației de crimele de război. Dacă Ucraina ar preda voluntar și fără luptă Rusiei o parte din teritoriile sale ocupate, acest lucru nu ar însemna sfârșitul războiului – ar fi o înghețare a conflictului.

Mai devreme sau mai târziu, Rusia ar fi desfășurat o ofensivă asupra noilor teritorii cu o vigoare reînnoită, eliminând de pe fața pământului orice mențiune a existenței națiunii ucrainene. Prin urmare, sprijinul Chinei pentru Rusia și planurile lor comune ar trebui să alerteze lumea, deoarece o crimă împotriva unei țări criminale nu ar trebui să treacă neobservată, chiar dacă este vorba doar de un câștig personal pentru RPC. În realitățile de astăzi, țările ar trebui să fie unite împotriva terorismului și a crimelor de această amploare.

Momentul ideal pentru medierea și instaurarea păcii de către China era înainte de invazia din 2022. Criza rusă a fost mai ușor de prevenit decât să ne confruntăm acum cu consecințele ei. Nu există rețete ușoare pentru a obține pacea, cum ar fi înghețarea conflictului. Rezolvarea crizei rusești necesită o restaurare cuprinzătoare a autorității și validității dreptului internațional, care a fost călcat în picioare de Moscova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!