Președintele ucrainean Volodimir Zelenski crede că lumea s-a obișnuit cu războiul din Ucraina și că Occidentul l-a trădat, în timp ce unii dintre consilierii săi nu mai cred în victoria împotriva Rusiei, scrie revista Time într-un amplu reportaj citat de Meduza și HotNews.
Reportajul publicat de revista Time se bazează pe interviuri cu Zelenski, membri ai echipei sale, precum și surse anonime apropiate de președinția Ucrainei.
Textul este semnat de cunoscutul reporter Simon Schuster, care în aprilie anul trecut a petrecut două săptămâni la Kiev în apropierea președintelui ucrainean, publicând ulterior „În interiorul lumii lui Zelenski”, un alt material amplu despre primele luni ce au urmat declanșării invaziei rusești.
Noul material al lui Shuster începe cu o descriere a vizitei pe care Zelenski a efectuat-o la Washington în septembrie anul acesta, presa americană scriind anterior că de data aceasta președintele ucrainean a fost primit mult mai rece decât în timpul primei vizite pe care a efectuat-o în Statele Unite după începerea invaziei rusești.
Revista Time scrie că Zelenski a părut distant și agitat în timpul vizitei, el însuși explicându-i lui Shuster acest lucru prin faptul că s-a săturat să-și convingă aliații că Ucraina poate învinge armata rusă, cu ajutorul lor.
Zelenski spune că le-a transmis politicienilor americani că Ucraina va pierde războiul fără ajutorul SUA
„Nimeni nu crede în victoria noastră la fel de mult ca mine. Nimeni”, a subliniat președintele Ucrainei într-un interviu acordat celor de la Time după noua sa vizită în Statele Unite.
El a relatat că politicienii americani l-au întrebat direct ce s-ar întâmpla cu Ucraina dacă ar pierde susținerea Statelor Unite. „Vom pierde”, le-a răspuns el.
„Cel mai rău este că o parte a lumii s-a obișnuit cu războiul din Ucraina. Oboseala de război vine ca un val. O vezi în SUA, în Europa. Și vedem că, de îndată ce [occidentalii] obosesc puțin, pentru ei totul devine ca un serial TV: ‘Nu pot să văd asta a zecea oară’”, le-a spus Zelenski celor de la Time.
Revista notează de asemenea că vizita președintelui ucrainean la Washington nu a schimbat în vreun fel trendul de scădere a susținerii americanilor pentru asistența acordată Ucrainei.
Un sondaj Reuters/Ipsos publicat la începutul lui octombrie a arătat că doar 41% din respondenți sunt de acord că Washingtonul ar trebui să ofere arme Ucrainei, în timp ce 35% au răspuns că se opun sau nu sunt siguri de această măsură.
Unul dintre oficialii ucraineni care au vorbit cu cei de la Time, despre care jurnaliștii americani scriu că face parte din „cercul interior” al lui Zelenski, a spus că președintele s-a întors la Kiev „furios”.
De ce ar crede președintele ucrainean că partenerii săi occidentali l-au trădat
„Sclipirea obișnuită a optimismului său, simțul său al umorului, tendința sa de a înviora o ședință din camera de război cu puțină tachinare sau o glumă deochiată – nimic din toate acestea nu au supraviețuit în al doilea său an de război total”, scris Schuster cu privire la schimbarea lui Zelenski.
„Vine, primește actualizările, dă ordine și pleacă”, a descris comportamentul președintelui unul dintre membrii de cursă lungă ai echipei sale.
O altă sursă a spus chiar că Zelenski crede că aliații săi occidentali l-au „trădat” pentru că Ucraina nu primește armele de care are nevoie pentru a câștiga războiul, ci doar pentru a-l continua.
Însă oamenii din echipa lui Zelenski au declarat pentru Time că, în pofida regreselor recente înregistrate pe front, el nu intenționează să renunțe la luptă sau demareze orice fel de negocieri de pace cu Vladimir Putin.
Zelenski exclude orice fel de negocieri cu Putin sau rușii cât timp nu își retrag trupele
Poziția sa în acest sens s-a radicalizat mai degrabă, potrivit consilierilor săi, unii făcându-și griji din această cauză.
„Se amăgește singur. Am rămas fără opțiuni. Nu câștigăm. Dar încercați să îi spuneți lui asta”, a declarat unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Zelenski pentru Schuster.
Zelenski a admis el însuși că nu intenționează să negocieze nici măcar un armistițiu temporar cu autoritățile ruse până când Ucraina nu își va elibera teritoriile.
„Pentru noi asta ar însemna să lăsăm o rană deschisă pentru generațiile viitoare. Poate îi va calma pe unii din interiorul și afara țării noastre, cel puțin pe cei care vor ca lucrurile să se încheie cu orice preț. Dar pentru mine asta este o problemă deoarece rămânem cu această forță explozivă”, a declarat el pentru Time, cu referire la prezența trupelor rusești în teritoriile ucrainene ocupate.
„Doar amânăm detonarea sa”, a subliniat el.