Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, au fost filmați duminică stând de vorbă și zâmbind într-un avion F-16 la baza aeriană Skrydstrup din Vojens, după ce Olanda și Danemarca au anunțat oficial că vor furniza Ucrainei avioane de luptă, transmite sursa.
„Discuții foarte productive, concentrate și concrete cu premierul Mette Frederiksen. Piloții și inginerii noștri și-au început deja pregătirea în Danemarca. Danemarca va furniza Ucrainei 19 F-16. Lucrăm la viteza pregătirilor. În timpul discuțiilor am discutat și despre posibilitatea extinderii misiunilor de antrenament — algoritmul este clar. Coaliția noastră F-16 își dovedește eficiența”, a scris Volodimir Zelenski pe rețeaua de socializare X.
Când vor ajunge avioanele F-16
Premierul danez a spus că speră să livreze Ucrainei șase avioane F-16 în jurul Anului Nou și încă opt în 2024, iar alte cinci anul următor, relatează Reuters.
Zelenski a scris anterior pe canalul său de Telegram că Ucraina va primi 42 de avioane de la Olanda, deși țara nu a precizat numărul acestora.
Vineri, Olanda şi Danemarca au declarat că SUA le-au autorizat să livreze Ucrainei avioane F-16 de fabricaţie americană. Aprobarea Washingtonului a fost văzută ca un impuls major pentru Kiev, chiar dacă avioanele de luptă nu vor avea prea curând un impact asupra războiului care durează de aproape 18 luni.
Washingtonul spune că avioanele F-16 – ca şi tancurile americane avansate Abrams – vor fi cruciale pe termen lung în confruntarea Kievului cu Rusia.
Ucraina s-a bazat pe avioane mai vechi, cum ar fi MiG-29 şi avioane Suhoi de fabricaţie rusească. F-16 au o tehnologie şi capacităţi de ţintire mai noi. De asemenea, acestea sunt mai versatile, spun experţii.
Volodimir Zelenski a cerut în mod constant furnizarea de avioane de luptă occidentale pentru a consolida apărarea țării sale, dar până acum s-a confruntat cu scepticismul SUA.
Avioanele F-16, „de patru sau cinci ori” mai eficiente decât cele din epoca sovietică
Serhii Holubțov, un comandant ucrainean al forțelor aeriene declara că Ucraina are mare nevoie de avioane de luptă F-16, pe care le-a descris drept „de patru sau cinci ori” mai eficiente decât avioanele din epoca sovietică utilizate în prezent de Ucraina.
- „F-16 este un avion de vânătoare care a devenit o aeronavă multirol care poate îndeplini întregul spectru de sarcini aeriene. MiG-29, din păcate, este (un avion) din secolul trecut”, spunea comandantul ucrainean la televiziunea națională, în primăvară, în contextul în care Polonia și Slovacia începuseră să predea Ucrainei avioane de luptă MiG-29.
F-16, cel mai bine vândut avion de luptă occidental al generației sale
F-16 este cel mai bine vândut avion de luptă occidental al generației sale și, în continuare, cel mai utilizat avion de luptă din lume: au fost produse peste 4.000 de exemplare, dintre care peste 1.500 sunt încă în serviciu.
Creat la sfârșitul anilor 1970, este un avion multirol. Este capabil să îndeplinească o gamă largă de misiuni, de la recunoaștere până la vânarea altor avioane prin atac la sol.
Avantajul F-16 pentru Ucraina, pe lângă versatilitatea sa, nu ar fi atât puterea lui (comparabilă cu ceea ce i-ar opune rușii), cât disponibilitatea sa: ajunge la sfârșitul vieții sale și forțele aeriene europene, în special, retrag zeci dintre aceste avioane din serviciul activ în fiecare an.
Hub regional în România pentru antrenamentul piloților
Unsprezece ţări partenere ale Ucrainei au semnat în luna iulie un memorandum care defineşte condiţiile pentru pregătirea piloţilor ucraineni pe avioanele de luptă F-16. Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România şi Suedia participă la coaliţia de pregătire a piloţilor ucraineni în folosirea avioanelor de vânătoare F-16.
- „Avioanele F-16 vor proteja cerul deasupra Ucrainei şi flancul estic al NATO. Forţele aeriene ucrainene sunt pregătite să ştie să le folosească cât mai curând posibil”, declara atunci ministrul ucrainean al Apărării.
- În 6 iulie, Administrația prezidențială de la București a anunțat că în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) „a fost analizată și implicarea României într-un proiect transatlantic nou, și anume crearea în țara noastră a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16”.
- „Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane.
- Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina”, a transmis administrația prezidențială.
- „Acest hub regional de instruire va acoperi cerințele de pregătire din partea aliaților și a partenerilor regionali, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional în domeniul instruirii piloților F-16, contribuind astfel la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare euroatlantică”, potrivit președinției române.