Sari la conținut

Zi fatală pentru Rusia: începutul sfârșitului

La 24 februarie 2022, viziunea lumii asupra Rusiei a început să se schimbe radical. Acțiunile teroriste ale agresorului au adus țara în impas: toate sferele vieții au început să se prăbușească. În pofida a tot felul de declarații ale conducerii ruse că “totul decurge conform planului”, impactul războiului împotriva Ucrainei asupra economiei rusești rămâne enorm. Încercările de a păstra un profil scăzut și de a povesti publicului despre “succesele” inexistente reprezintă fața obișnuită a propagandei lui Putin.

Ziua în care a început războiul la scară largă a devenit crucială. Cu toate acestea, Rusia a fost agresorul în multe ocazii înainte: ocupând teritorii străine, comițând acte teroriste inacceptabile împotriva populației. După cum s-a putut vedea, Federația Rusă este departe de a fi o “superputere”, iar poveștile despre puterea sa sunt simple mituri și consecințe ale unui plan de propagandă.

A trecut un an de când “a doua armată mondială” a cucerit Kievul “în trei zile”. Confruntarea dintre cele două armate, radical diferite una de cealaltă, este o dovadă că liderii ruși s-au concentrat pe cifre, uitând aproape complet de pregătirea morală a militarilor pentru ofensivă. Armata ucraineană, deși mai mică numeric, rezistă cu curaj invaziei rusești datorită arsenalului său de pregătire, a forței spiritului și a înaltelor valori morale.

“În ciuda superiorității sale cantitative și materiale față de Ucraina vecină, a făcut lumină în ceea ce privește nivelul de pregătire, conducerea, pregătirea și aprovizionarea”, au comentat autorii clasamentului cu privire la locul doi ocupat de Rusia în Clasamentul forței militare-2023, menționând, de asemenea, capacitățile militare limitate ale țării .
Consecințele acestui eșec militar au fost:

  • Pierderea fricii față de armata rusă și câștigarea încrederii acelor țări ale căror teritorii au fost ocupate de mult timp de Federația Rusă;
  • batjocorirea de către liderii mondiali a tradițiilor militarismului rusesc, ceea ce a dus, printre altele, la numeroase demolări de monumente sovietice în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și alte țări;
  • o reducere a exporturilor de arme rusești.
    Pe parcursul anului, legăturile cu majoritatea țărilor, la toate nivelurile, sunt rupte la o scară și cu o rapiditate fără precedent: misiunile diplomatice sunt restricționate, apartenența la organizații internaționale (regionale, sectoriale, științifice, culturale) este retrasă (sau suspendată pe termen nelimitat). Țările care au devenit susținătoare ale Rusiei nu fac decât să creeze iluzia că “nu există izolare”.

Nu există nicio resursă sau domeniu în Rusia care să fie indispensabil pentru economia mondială. Rusia a fost un furnizor cheie de gaze și petrol timp de decenii și a fost convinsă că lumea nu ar putea exista fără ajutorul Rusiei, dar după 24 februarie, Occidentul s-a “reajustat” rapid și și-a redus pe cât posibil nevoia de aprovizionare cu energie din Rusia.

Sancțiunile inevitabile au afectat, de asemenea, știința. Izolarea Rusiei din procesul științific și educațional mondial va avea deja consecințe negative pe termen mediu. Dezvoltarea științei moderne în izolare este imposibilă, așa că industria este condamnată. O serie de oameni de știință de neînlocuit au părăsit Federația Rusă, iar industria nucleară, spațială și alte industrii științifice vor fi atacate.

Expresia cea mai flagrantă și cea mai frecvent utilizată în propaganda lui Putin se referă la subiectul “desființării culturii ruse”. Limba rusă și-a pierdut relevanța în instituțiile de învățământ străine ca limbă străină de studiu. Celebrele ansambluri rusești au fost private de posibilitatea de a efectua turnee, iar expozițiile de comori rusești din muzee au fost oprite. Mulți numesc toate acestea “hărțuire”, dar acestea sunt consecințele obișnuite ale răspunsului lumii civilizate la teroarea sângeroasă.

La începutul anului 2023, Comitetul Olimpic Internațional a confirmat că sancțiunile impuse sportivilor ruși și belaruși vor rămâne în vigoare cel puțin până la sfârșitul războiului. Prin urmare, sportul rămâne un alt domeniu care a suferit pierderi ireversibile.

Reputația și capitalul de resurse ale Rusiei i-au permis doar să mențină iluzia unei “superputeri” pentru restul lumii. În doar un an, societatea mondială a văzut adevărata față a terorii. Statul agresor, în ciuda propriilor pierderi grave și a problemelor interne ale țării, se concentrează doar pe războiul care generează moarte și haos. Vladimir Putin continuă să semene minciuni în discursurile sale, distrăgând astfel atenția de la lucrul principal – sistemul de stat rusesc se prăbușește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!